dimarts, 8 de març del 2022

Sant Tomàs se suma a les reivindicacions pel dia de la dona

Des de Sant Tomàs hem volgut posar cares a les dones que malgrat tenir una discapacitat intel·lectual han assolit reptes majúsculs com poden ser aprendre a tocar un instrument o trobar una feina en la que valorin les seves aportacions.

El primer cas és el de la Júlia Palacios que malgrat la seva tetraplegia ha après a tocar el violoncel i gaudeix com ningú tocant-lo, “abraçant-lo i fent-hi sonar nadales”. Es tracta d’un repte majúscul que ha estat possible gràcies a la implicació de la seva família i la professora. Ella és una de les persones ateses al Centre Ocupacional de Sant Hipòlit.

 
Trobar una feina i sentir-se valorada era el somni de la Imane que després d’algunes experiències laborals poc exitoses degut, en part, a la pandèmia, ara ha trobat el seu lloc a la restauració. La Imane diu que “ha aconseguit arribar allà on volia” i assegura que per ella és un somni sentir-se valorada pels seus companys. Ella és una persona vinculada al servei de formació i inserció Eina.



Aquestes només són dues de les dones de Sant Tomàs que lluiten i aconsegueixen trencar tòpics i estereotips però no és fàcil ja que les taxes d’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual són baixes i degut a la pandèmia encara més. Concretament ha baixat un 2,8% segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) corresponents a l’any 2020. Unes dades que empitjoren en el cas de les dones ja que tenen encara més dificultats per trobar feina i de mitjana, cobren 3.000€ bruts anuals menys en comparació amb els homes del mateix col·lectiu. 

Des de Dincat, la representant del sector de la discapacitat, reclama elaborar estudis que evidenciïn que la interseccionalitat de les variables gènere, discapacitat i ocupació per confirmar que actuen com a factors de discriminació per a l’exercici dels drets laborals de les dones amb discapacitat intel·lectual. Per tot això, ha elaborat un manifest que reclama el compromís i la responsabilitat de les administracions i el món empresarial que tinguin en compte les necessitats i capacitats de les dones, especialment amb discapacitat intel·lectual.