dilluns, 28 de març del 2022

Sant Tomàs posa en funcionament l’Espai Centelles

Centelles, 28 de març de 2021 – L’Espai Centelles de Sant Tomàs ja està en funcionament, com a Centre Ocupacional en aquest municipi, des de mitjans del mes de febrer. El local està ubicat a l’Esplai de les 100 teies que l’Ajuntament ha cedit a l’entitat per tal que 7 persones amb discapacitat intel·lectual de Centelles vinculades a Sant Tomàs estiguin ateses durant la setmana en aquest espai i no hagin de traslladar-se per fer les seves activitats. 

Fins llavors, totes elles acudien al Centre Ocupacional de Calldetenes cada dia i havien d’agafar l’autobús per ser ateses. Amb l’obertura d’aquest centre, s’estalvien el trajecte i guanyen en autonomia ja que bona part d’elles poden arribar-hi caminant de forma autònoma i les que no, hi van acompanyades dels seus familiars. 

Durant aquestes setmanes s’ha anat avaluant l’adaptació de totes les persones i per totes ha suposat una millora en la seva qualitat de vida ja que es queden al seu poble, guanyen en autonomia, s’estalvien quasi una hora i mitja cada dia de trajecte amb l’autobús i poden compartir activitats amb altres entitats i recursos del seu poble. En aquesta línia, per exemple, estan preparant unes roses de paper conjuntament amb l’Associació de Dones de Centelles pel dia de Sant Jordi, col·laboren en la cura d’un hort particular situat al costat del local i van a la Biblioteca un cop per setmana. 

Per totes les persones ateses i l’educadora responsable del grup, l’obertura d’aquest espai és una oportunitat per crear sinergies i vincles amb entitats i recursos del poble i promoure la seva participació a la comunitat i en les activitats del dia a dia del municipi, així com fomentar la seva inclusió en el territori i en l’entorn més proper. 

Tant Sant Tomàs com el consistori fan una valoració molt positiva de l’entrada en funcionament de l’espai i de les noves oportunitats que suposa. A més, l’alcalde ha anunciat que tenen previst oferir un nou local a Sant Tomàs per reubicar-hi aquest servei ocupacional. Serà al Casal Francesc Macià on s’ha aprovat una dotació de pressupost per adequar la zona que hi ha al costat de la pista. Aquest canvi tindrà lloc d’aquí a un any i permetrà disposar d’un espai més lluminós i ampli. Des de Sant Tomàs han agraït a l’Ajuntament la bona predisposició per tirar endavant aquesta col·laboració. 

A banda d’aquest espai de Centelles, Sant Tomàs també compta amb un centre ocupacional a Tona, al centre cívic Santa Anna de Vic i a Sant Hipòlit de Voltregà . En els tres casos, la proximitat amb el seu entorn i la facilitat per acudir al lloc on desenvolupen les seves activitats suposa un benefici molt important que permet millorar la seva qualitat de vida i també la de les seves famílies.



L’alcalde de Centelles Josep Paré, la regidora de Benestar Social Neus Verdaguer i la de Cultura Anna Chavez durant la visita que van fer a les persones ateses a l’Espai Centelles amb el president de Sant Tomàs, Joan Casany, el director general Ricard Aceves i la directora del Centre Ocupacional de Calldetenes Carme Clarà.