divendres, 23 d’abril del 2021

Sant Tomàs se suma a la campanya de Dincat per un Sant Jordi més inclusiu

Sant Tomàs se suma a la campanya de Dincat per reclamar un Sant Jordi més inclusiu a l’administració pública i al sector cultural, fomentant l’accessibilitat cognitiva, adaptant els llibres i textos per tal que tothom els pugui entendre i, així, poder gaudir d’una diada de Sant Jordi més inclusiva. 


A través d’un manifest la federació explica que milers de persones veuen vulnerat el seu dret a la cultura i a la informació, en no poder entendre la major part dels llibres i documents. Per això, reclama que s’impulsi la lectura fàcil (LF), un mètode de creació, adaptació i validació de documents perquè siguin més fàcils de llegir i entendre. En concret, es demana que s’escriguin més llibres en lectura fàcil i que les editorials apostin per l’edició i publicació de llibres en aquest format. De fet, i segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, malgrat ser el segon país amb més llibres publicats en aquest format, el 2020 només se’n van publicar 25 títols. També és important que totes les biblioteques i llibreries de Catalunya disposin de llibres en lectura fàcil.

Un altre problema amb què es troben les persones amb discapacitat intel·lectual és que només tenen a disposició llibres o contes infantils o clàssics de la literatura, per la manca de publicacions de les novel·les més actuals en lectura fàcil. Aquest fet demostra, un cop més, el desconeixement vers el col·lectiu, en no tenir en compte que les persones adultes amb discapacitat intel·lectual volen gaudir de novel·les d'actualitat i d'acord amb la seva edat.

A part dels llibres, el sector de la discapacitat reclama que també haurien d’estar en lectura fàcil, redactats de forma clara, comprensible i accessible, els documents oficials, els formularis, els webs, les lleis o les receptes mèdiques, entre d’altres.