dimecres, 4 de novembre del 2020

Parlar sobre la mort als infants, primer article del Tris Tras al Reclam

El CDIAP Tris Tras de Sant Tomàs i el gratuït comarcal Reclam han iniciat una col·laboració des del número del 29 d'octubre, amb la qual s'aniran publicant articles escrits per professionals del Tris Tras en la secció "Papis i mamis" sobre temes d'interès relacionats amb els infants. 

En la primera col·laboració, la psicòloga Marta Parareda ha escrit un article sobre com parlar de la mort amb els infants, que us reproduïm a continuació.




Parlar sobre la mort als infants


Hi ha diverses estratègies per ajudar l’infant a passar el dol

És bo parlar de la mort als fills perquè és un fet que haurem de viure tots al llarg de la vida. Sovint és més fàcil parlar del tema quan ha mort algun animal domèstic o alguna persona coneguda però no propera. Així l’adult i l’infant poden parlar d’allò que pensen o senten sense una implicació emocional intensa.

Abans dels 5 anys els infants confonen realitat i fantasia i no tenen adquirit el concepte de la mort com a final de la vida. Els personatges de les seves historietes cauen i es trenquen en mil bocins però en l’escena següent estan perfectament bé. Això fa que encara que se li hagi explicat a un infant que l’avi és mort continuï preguntant per ell. Només amb el temps i a mesura que l’avi no aparegui entendrà que l’avi no tornarà.

La comunicació de la mort d’una persona estimada l’heu de fer els pares o algú que tingui molta vinculació amb l’infant. Busqueu un lloc tranquil i acollidor, com la seva habitació.

Utilitzeu un llenguatge planer. No tingueu por d’utilitzar la paraula “mort” i expliqueu la situació amb exemples que pugui comprendre. És important contestar les preguntes amb la informació justa i necessària, de manera que la pugui assimilar. No expliqueu mentides com que la persona morta ha marxat de viatge, això no l’ajudarà. Hi ha diverses estratègies per ajudar l’infant a passar el dol, com mirar fotos, fer un dibuix o crear una capsa de tresors relacionats amb la persona que s’ha mort. Doneu-li espai i temps perquè faci totes les preguntes que necessiti i pugui expressar com es sent. La reacció emocional dels infants és molt variable, però el més important és que se sentin escoltats i acompanyats.

Els adults ens podem ajudar de contes per parlar de la mort:

‑ Una capsa de colors vius, Teresa Blanch. Editorial Baula.
‑ El Joan ha mort, Itziar Fernández. Pagès Editors.


  Marta Parareda Vila
  Psicòloga del CDIAP Tris Tras