dimarts, 5 de maig del 2020

Balanç dels més de 50 dies de confinament

Durant els més de 50 dies que portem de crisi global provocada pel coronavirus, des de Sant Tomàs hem preferit comunicar en positiu, agraint la tasca dels professionals, fent crida per aconseguir material i agraint la solidaritat (mascaretes, bates, etc...) o explicant com hem treballat a les llars i a la residència per poder mantenir l’optimisme: hem celebrat la mona de Pasqua, Sant Jordi, hem fet lipdubs i un munt d’activitats com concerts de música o espectacles de màgia a través de canals telemàtics.

  

La prioritat de la nostra organització ha estat poder garantir la seguretat de les persones que atenem i dels i les professionals que els presten servei, així com continuar donant suport a les persones ateses i a les seves famílies que estan confinades a casa seva, via whatsapp, trucades, videoconferències i amb informació al blog i al web. Com ja us hem anat informant, aquesta crisi ha causat un gran impacte en l’activitat de la nostra entitat, amb serveis que han quedat aturats i d’altres que són essencials on s’ha continuat funcionant.

Per respecte a les persones ateses i a les famílies ben aviat vam decidir no anar donant dades de contagis de manera pública. Però sí que es va comunicar a les autoritats sanitàries i a les famílies dels centres on n'hi ha hagut casos, a qui hem informat a través dels grups de difusió de whatsapp i per telèfon. 

Han estat uns dies molt intensos, que ens han obligat a treballar permanentment, sense descans ni nits ni festius i en els que ens hem hagut d’espavilar, especialment durant les quatre primers setmanes en què no vam rebre de part de l’administració ni equips de protecció individual (EPIs), ni els tests que ens feien falta ni les desinfeccions.


Però avui estem contents perquè li han donat l’alta a l’última persona de la nostra entitat que restava ingressada, recuperant-se a l’Hospital de la Santa Creu, i des d'avui ja es troba altre cop a la llar amb els seus companys. Entre les més de 1950 persones que atenem, hem tingut 28 casos de COVID-19 confirmats, i gairebé tots s’han curat, només resten 3 casos positius, però es troben bé, sense símptomes. 

       

Malauradament, hem de lamentar que dues persones ateses al Centre Ocupacional no van poder superar la malaltia. Una d’elles era resident a llars i l’altra vivia amb la seva família. Totes dues tenien patologies prèvies que les feien molt vulnerables i en contraure el coronavirus van haver de ser ingressades a mitjans de març per la seva situació greu i lamentablement dies després van morir a l’hospital.

Entres els nostres treballadors també hi ha haguts casos confirmats de la malaltia i alguns segurament l’han passat però no s’ha pogut confirmar. Afortunadament, a dia d’avui tothom s’ha recuperat o bé s’està acabant de recuperar.

Potser hi tornarà a haver un nou repunt de la crisi, però estem preparats i sabem que podem comptar amb molta gent que ens fa costat. Estem molt agraïts de la solidaritat de particulars i empreses de la comarca que ens han ajudat amb els EPIs. També estem agraïts a l’Hospital de Vic, a l’Hospital de la Santa Creu i als CAP que ens han donat suport i han entès les nostres necessitats. I també agraïm molt el compromís dels nostres professionals que han acompanyat en tot moment les persones que viuen a les llars i a la residència i també als que, cadascun des de la seva àrea, sempre han donat suport davant de les dificultats.

  

En els serveis residencials i d’habitatge, en els quals atenem prop de 140 persones, les diferents mesures adoptades han estat útils per sectoritzar i aïllar i així contenir la malaltia, com ara habilitar un espai al Centre Ocupacional amb dotze llits per poder tenir persones aïllades o bé poder derivar persones a l’alberg Canonge Collell de Vic.

Si bé comencem a veure la sortida d’aquesta crisi, no podem abaixar la guàrdia i encara queden setmanes en què haurem de continuar adoptant les mesures de seguretat per contenir el virus. Ja estem treballant en les vies de desconfinament i en la progressiva tornada a la feina del personal dels diferents serveis. Hem preparat una formació en mesures de seguretat als llocs de treball que rebran totes les persones treballadores de la nostra entitat i ja estem treballant en el pla de reactivació progressiva de tots els serveis a mesura que sigui possible.

Esperem que aquest repte que hem hagut d’afrontar enforteixi la nostra organització, que ens aporti aprenentatges i que continuem millorant dia a dia.