dimecres, 10 de juny del 2020

Reobertura dels serveis de Sant Tomàs


A partir de la fase 2 de desescalada del confinament pel coronavirus en què ens trobem, els diferents serveis de Sant Tomàs que es van veure afectats s’han anat preparant per a la reobertura i per tornar a recuperar l’activitat amb totes les condicions de seguretat necessàries. Amb aquesta finalitat s’han estat fent plans d’obertura a partir de de les recomanacions que va publicant el Departament de Salut de la Generalitat, que impliquen reestructurar espais, horaris, aplicar noves pautes de neteja, canviar la dimensió dels grups, etc.

Qualsevol persona que accedeixi a un servei haurà de complir un seguit de mesures com fer ús de mascareta, mantenir la distància de seguretat, i a l’entrada se li prendrà la temperatura i s’haurà de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic. A més, per poder accedir al servei les famílies hauran de signar una declaració responsable segons la qual la persona atesa que vol tornar al seu servei es troba bé de salut, no té símptomes compatibles amb la COVID-19, no forma part de grups de risc i no ha tingut contacte amb persones malaltes de coronavirus.

  

Pel que fa als serveis assistencials, durant aquests mesos sempre han continuat funcionant els serveis residencials i d’habitatge i el servei de Respir i atenció domiciliària, però la resta van ser tancats per ordre administrativa. Amb la desescalada, s’han començat a autoritzar les reobertures progressivament i amb condicions específiques.

Fa uns dies ja ha tornat a posar-se en funcionament el CDI Espai Viu, que ha tornat a atendre presencialment la pràctica totalitat d’infants atesos. S’hi apliquen les mesures de seguretat necessàries i al final de cada sessió es fa una desinfecció de l’espai i els materials utilitzats. Cal destacar que els infants són acompanyats i recollits pels seus pares a la porta de l’edifici, i no accedeixen a dins.


El CDIAP Tris Tras està a punt per la reobertura, quan surti la directriu administrativa que ho permeti, previsiblement a partir de la fase 3. Tot el personal està a punt, així com també estan preparades les mesures de seguretat per atendre els infants en unes condicions òptimes, que són les mateixes que ja s’estan aplicant a l’Espai Viu. 


L’escola l’Estel ha reobert les portes aquesta setmana, seguint les directrius del pla del departament d’Educació per a escoles d’educació especial. L’obertura del centre es planteja com a no lectiva i el curs acabarà telemàticament el 19 de juny. Es tracta d’oferir una acollida o un acompanyament a l’alumnat que ho requereixi, amb grups molt reduïts. Al centre s’han implantat totes les mesures de seguretat necessàries i s’han establert pautes de ventilació, neteja i desinfecció. A causa de la normativa tan estricta del Departament d'Educació, només ha començat a haver-hi tutories individualitzades i grupals, i les famílies no han pogut apuntat els seus fills i filles al pla d'acollida de 9 a 13 h. Es preveu que al llarg d’aquest mes es rebrà per part del departament el pla amb les condicions d’obertura de cara al setembre.

Pel que fa a Eina, des de l'inici del confinament ha continuat oferint formació laboral de forma telemàtica a través de diverses plataformes d'Internet. S'han estat fent cinc cursos en línia que segueixen de forma activa més de 40 persones.


En aquests moments, s'està preparant el retorn a les aules a partir del 15 de juny dels diferents grups de formació (Formació bàsica i orientació laboral, Manipulats, Orientació, i SOI). El retorn a la formació presencial es farà de manera esglaonada, adaptant les sessions a les directrius de seguretat que requereix la nova situació, en aules adaptades i amb horaris també adaptats. Es tracta d’un retorn voluntari, i de moment la gran majoria d’alumnes ha manifestat que volen tornar als cursos presencials ara al juny. De seguiments laborals se’n van fent cada cop més, si bé per raons de seguretat en alguns casos no s’accedeix a l’interior de l’empresa sinó que es fan a la part exterior.

Pel que fa al Centre Ocupacional, es planteja la reobertura per a les persones que són a casa amb les seves famílies i que necessiten ser atesos, sense poder oferir-los servei de transport ni de menjador. L’horari marc d’atenció serà de 8 a 14 hores, si bé les entrades seran esglaonades. Els grups seran fixos, de 8 persones, que estaran en el mateix espai i amb els mateixos educadors.


Podran reobrir el Centre Ocupacional de Calldetenes i el Centre Cívic Santa Anna de Vic, però el Centre Ocupacional de Manlleu de moment no podrà reobrir perquè és un espai petit i compartit amb el Centre Especial de Treball. Per donar resposta a les persones de Manlleu s’han estat buscant espais alternatius, i finalment es podrà disposar d’una sala polivalent al pavelló municipal de Manlleu cedida per l’Ajuntament de Manlleu, per poder-les atendre. A Centelles també es podrà atendre un grup de persones d’aquesta població gràcies a la cessió per part del seu Ajuntament d’una sala a l’edifici de l’escola d’adults.

D’altra banda, les persones residents a les llars que normalment són ateses al Centre Ocupacional continuaran rebent atenció a les llars, atesos per professionals del CO.


Pel que fa al centre de dia de Riudeperes (CAE), podrà reobrir per atendre la majoria de les persones que hi acudeixen normalment. L’atenció es farà en una sala del Centre Ocupacional, perquè al Centre Riudeperes les visites exteriors encara estan restringides per vetllar per la seguretat de les persones residents.

Pel que fa al Club CAR, de moment no reprèn l’activitat presencial i continuarà oferint activitats a les persones ateses per via telemàtica. S’està estudiant si aquest any es podran oferir vacances, i en tot cas serien en cases rurals o de colònies de l’entorn proper, si finalment s’aconsegueix trobar l’espai adequat.

Pel que fa als serveis de Tac Osona, jardineria i neteja estan funcionant amb força normalitat, i cuina està funcionant amb un 25% de l’activitat. Pel que fa a serveis industrials, es va recuperant l’activitat a poc a poc però és on es nota més l’aturada econòmica, pel que fa als enclavaments, ja se n’han posat en marxa diversos i es preveu que de mica en mica se n’obrin més.