dimecres, 27 de juny del 2018

Els 7 voluntaris europeus acaben la seva estada de 10 mesos a Sant Tomàs

Els 7 voluntaris europeus, procedents de Rússia, Geòrgia, Lituània i Itàlia, que van arribar el setembre passat a Catalunya per col·laborar amb Sant Tomàs han acabat la seva estada de 10 mesos. Aquests voluntaris han format part d’un projecte subvencionat pel programa del Servei de Voluntariat Europeu de la Comissió Europea. En concret, han estat voluntaris del Centre Ocupacional, el Club CAR, l’Escola Estel i el centre de formació i inserció laboral Eina.

Aquest juny s’ha fet a les oficines centrals de Sant Tomàs una trobada de comiat en què el president de l’entitat, Toni Ramírez, el director general, Ricard Aceves, i la directora de l’Àrea laboral de les persones, Tina Gonzàlez, els han volgut agrair i reconèixer la seva tasca a l’entitat.


Els voluntaris van comentar que al principi de l’estada van experimentar algunes dificultats de comunicació, lògiques a causa de les diferències lingüístiques, que han anat minvant un cop s’han anat familiaritzant més amb la llengua. Els joves han establert una molt bona relació tant amb els usuaris com amb els professionals dels diferents centres. Els professionals que hi han tingut contacte n’han fet una bona valoració i han destacat dels joves la seva bona disposició per aprendre i la sintonia amb la filosofia de treball de la nostra entitat. Mostra d’això és que dues de les voluntàries han estat contractades per treballar en diferents serveis els mesos de juliol i agost. 

 

D’altra banda, la valoració del coordinador del projecte, Raül Torras, també és molt bona ja que s’han assolit satisfactòriament els objectius establerts per part dels diferents actors implicats i gràcies a aquesta valoració es té la intenció de repetir una iniciativa similar el curs que ve. Cal destacar que tot i ser el primer any que Sant Tomàs coordinava una iniciativa d’aquestes característiques, el projecte “EVS in Sant Tomàs: very capable people” va rebre la millor puntuació de Catalunya i posteriorment va obtenir el Sello Talento Joven per part de l’Institut de Juventut d’Espanya, posant en valor el seu caràcter formatiu i innovador.



Més enllà d’una bona adaptació des del punt de vista professional, és destacable que els voluntaris s’han integrat plenament a la vida a la ciutat de Vic, participant activament en diferents espais culturals i de lleure.

Aquest projecte de voluntariat internacional també ha estat molt innovador pel fet que tres dels joves han compartit habitatge amb un jove amb Síndrome de Down. Es va considerar que era una gran oportunitat per oferir a aquesta persona un període d’aprenentatge quant a la vida independent, durant el qual podria adquirir els coneixements i hàbits necessaris per, en un futur, poder viure de forma més autònoma. El balanç que en fa ell i els que han estat els seus companys de pis és molt positiu, i s’espera que pugui esdevenir un referent per futures iniciatives que treballin en favor de la inclusió social del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual.

L’objectiu d’aquest projecte era proporcionar als voluntaris una experiència formativa de caràcter pràctic en l’àmbit de les discapacitat intel·lectual, i al mateix temps, que en la nostra entitat els diferents serveis i els seus usuaris comptessin amb el suport diari de persones joves de diversos perfils professionals i culturals.