dimarts, 17 d’abril del 2018

Es col·loquen les primeres alces Sit Up a una escola d’Osona


Sit Up és un projecte de l’Associació Sala Puigverd, Sant Tomàs i el Consell Comarcal per fomentar que els infants seguin millor


Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa l’alça Sit Up a l’escola Segimon Comas de Sant Quirze de Besora, coincidint amb la col·locació de les primeres alces a les cadires de nens i nenes de 6è d’aquest centre.

L’alça Sit Up és una iniciativa que a Osona porten a terme l’Associació Sala Puigverd, Sant Tomàs i el Consell Comarcal. És un reposapeus regulable en amplada i alçada, plegable, que s'adapta a qualsevol cadira de quatre potes i que permet seure correctament. Les alces Sit Up es munten i s’empaqueten al Centre Ocupacional de Sant Tomàs i es col·locaran en sis centres escolars de la comarca.


Han participat en la roda de premsa Anna Franquesa, consellera comarcal delegada d'Ensenyament i Formació del Consell Comarcal d'Osona, Rosa Vestit, alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Mariona Bassagaña, directora de l’escola Segimon Comas, Montse Prat, directora de l’Associació Sala Puigverd, i Abel Fontanet, director de l’Àrea Social i Educativa de Sant Tomàs.




Segons un estudi realitzat per Sala Puigverd, cada nen i nena està assegut entre 400 i 800 hores cada curs, en funció del projecte curricular de cada escola, i un 15% d’aquests alumnes mai toquen de peus a terra. Habitualment les taules i cadires d’una mateixa aula són totes iguals i els alumnes són tots diferents, per la qual cosa molts d’ells no troben la manera correcta de seure.

El projecte Sit Up busca una transformació social real ja que té per objectiu que els infants prenguin consciència de la importància d’estar ben asseguts, que ells mateixos puguin descobrir i reconèixer si seuen bé, i trobin recursos per fer-ho.

Un equip de 5 fisioterapeutes de Sant Tomàs s’han format expressament per aquest projecte. Al seu torn elles han format persones usuàries del Centre Ocupacional i alumnes de l’escola l’Estel que es desplacen als centres escolars acompanyats d’una fisioterapeuta per explicar als alumnes la manera saludable de seure. A partir d’aquí, l’alumne detecta si seu bé o no. Si a l’aula no hi ha recursos per aconseguir que pugui seure bé (buscar altres cadires, regular-ne l’alçada, etc.) se li ofereix la possibilitat de fer servir l’alça, que les persones ateses a Sant Tomàs li instal·laran a la cadira.


Sant Tomàs, Sala Puigverd i el Consell Comarcal treballen junts amb l’objectiu d’aportar un benefici de salut per als nens i nenes de l’etapa escolar de primària a la comarca d’Osona, i de transformació social real, a partir de l’educació per la cura d’un mateix. Aquest projecte està subvencionat per la Diputació de Barcelona.