dijous, 19 de març del 2020

La gestió de la crisi del coronavirus a Sant Tomàs

Continuem en estat d’alarma pel coronavirus, cosa que segueix afectant tots els serveis de Sant Tomàs. Per sort, les persones vinculades a la nostra entitat continuem bé de salut.

Des de la setmana passada hem anat seguint les directrius del govern de la Generalitat per contenir la propagació del virus. Vam començar a adoptar mesures de protecció, com ara l'obligació a l'entrada de cada servei de netejar-se les mans amb sabó hidroalcohòlic, la restricció de visites externes, l'anul·lació de reunions, la intensificació de la neteja i desinfecció de punts de contacte i superfícies, entre d’altres.

En un primer moment també vàrem demanar que les persones ateses i els treballadors i treballadores que tinguessin febre o símptomes respiratoris o que formessin part de grups de risc no acudissin al seu servei, per evitar contagis, però vista l'evolució de la pandèmia i seguint les indicacions dels diferents departaments del govern de la Generalitat d'adoptar més restriccions, vam haver de prendre noves mesures.

Seguint la indicació del Departament d'Ensenyament, des de divendres passat l'escola l'Estel està tancada. I per directriu de l'Ajuntament de Vic, també es va tancar el Centre Cívic de Santa Anna de Vic, cogestionat per Sant Tomàs.

Seguint l'ordre del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, des d'aquest dilluns es troben tancats, amb l'activitat suspesa, el CDIAP Tris Tras, CDI Espai Viu i el Centre Ocupacional Sant Tomàs (Calldetenes i Manlleu).

Pel que fa al Centre Riudeperes, el centre de dia està tancat des de divendres passat, i el servei residencial funciona extremant les mesures de protecció tant pel personal com per les persones ateses, i s'hi ha restringit totalment l’accés i les visites. Els professionals d'atenció directa continuen fent una gran tasca en aquests moments difícils, que és d'agrair.

El centre de formació i inserció laboral Eina ha suspès els cursos de formació i els seguiments laborals a les empreses. A més, també s'han suspès els cursos del Programa Incorpora i del SOC, i les pràctiques. A les oficines centrals s’aplica el teletreball i les reunions es fan via telemàtica.

Vista l’evolució de la pandèmia, dilluns vam prendre la decisió, per la seguretat de tothom, de tancar a partir de dimarts les instal·lacions del Centre Especial de Treball (centres de Manlleu i de Vic) i només s'han mantingut alguns enclavaments i alguns serveis puntuals indispensables, sobretot de neteja i jardineria. La Cuina de Sant Tomàs manté el servei al Centre Riudeperes, a les llars residència i alguns altres serveis mínims.

Des de la direcció de l'entitat s'estan estudiant detingudament les mesures aprovades dimarts pel govern espanyol (Reial Decret llei de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19) i pel govern de la Generalitat en relació a les empreses, per analitzar amb quina cobertura queden els CETs, amb la voluntat de prendre les mesures més beneficioses pels treballadors i que siguin al mateix temps assumibles pel propi CET.

Pel que a al servei de Respir i el SAD, es mantenen els serveis indispensables. S'han pres mesures de protecció pels treballadors i treballadores, i seguint les indicacions del Departament de Salut s'ha actualizat el protocol de mesures de protecció i d’actuació per als i les professionals.

El Club CAR ha suspès totes les activitats de lleure i esport.

El servei de les llars residència és el que ha vist més alterat el seu dia a dia, ja que presta servei 24 hores i atén les persones residents, la majoria de les quals normalment treballen al CET o van al Centre Ocupacional, i ara han vist com la seva activitat diària ha quedat alterada i es troben a casa tot el dia, amb les sortides restringides només per allò essencial (anar al metge, a comprar, etc.) igual que la resta de domicilis.


A les llars no es permeten visites externes per evitar contagis, i s'hi han extremat les mesures de protecció i de neteja. S'ha reforçat el personal amb treballadors i treballadores del Centre Ocupacional, a qui agraïm molt que s'hagin adaptat a prestar el seu servei a les llars. El dia a dia a les llars s'intenta dinamitzar i aquí us mostrem algunes de les coses que estan fent. En trobareu més a les nostres xarxes socials.


Pel que fa al servei d’acompanyament a la vida independent, s'està prestant suport seguint el protocol de la Generalitat, i també s'ofereix atenció telefònica suplementària.

Des del servei de gestió integrat de l'entitat es treballa per abastir del material de protecció necessari els diferents serveis (gel hidroalcòholic, guants, mascaretes, ulleres...), i per ara es van cobrint les necessitats en un context molt complicat com el que vivim.

La situació provocada pel coronavirus és nova per a tothom. És un repte enorme per a tota la societat. Des de la nostra entitat treballem per gestionar-lo el millor possible, volem agrair novament al conjunt dels nostres professionals la seva dedicació i col·laboració i recordar a les famílies que estem a la seva disposició pel que puguin necessitar.