dilluns, 3 de desembre del 2018

Manifest amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat


Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra avui, 3 de desembre, s'ha fet públic un manifest de les entitats sense ànim de lucre del tercer sector dedicades a l’atenció i suport a les persones amb discapacitat intel·lectual, amb discapacitat física, amb paràlisi cerebral/pluridiscapacitat i amb problemes de salut mental, així com les dedicades a l’àmbit de l’atenció precoç per reclamar a la Generalitat una actualització de les tarifes amb què finança els nostres serveis, congelades des del 2009, amb l’objectiu de garantir la qualitat d’atenció a les persones, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions salarials dels i les professionals.

Entre d’altres conseqüències, aquesta congelació de tarifes ha compromès seriosament l’atenció a les persones, la sostenibilitat de les entitats i el poder adquisitiu de les persones treballadores; conseqüències que concretament afecten prop de 100.000 persones ateses i més de 20.000 persones treballadores.

Sant Tomàs és una de les entitats impulsores en tant que membre de l’Associació Empresarial d’Economia Social AEES Dincat, i també s'hi ha adherit com a entitat, així com la Fundació Tac Osona.

El manifest, que porta per títol "Prou congelacions i retallades, és hora de donar solucions", denuncia que durant aquesta dècada les entitats hem hagut d’assumir l’impacte de la congelació, i també hem hagut de fer front a un increment acumulat dels costos d’un 9,33%. Malgrat que el cost de la vida s’ha encarit significativament (amb un IPC acumulat del 15,90% a Catalunya i un increment de 5 punts de l’IVA), els serveis a les persones s’han continuat prestant amb la menor afectació possible gràcies a l’esforç i compromís de les entitats i els professionals.

Davant la gravetat de la situació, hem traslladat al Govern de la Generalitat, de manera reiterada i des de múltiples instàncies, la necessitat d’un pla urgent de recuperació que contempli una actualització i increment de preus per aturar aquesta pèrdua continuada dels últims deu anys. Aquesta recuperació és del tot necessària per evitar el col·lapse del sector, per no comprometre més l’atenció a les persones i poder millorar les condicions salarials.

Fins a la data, la resposta del Govern de la Generalitat ha estat una negativa a acordar un pla de recuperació. Davant d’aquesta situació, les entitats del sector exigim al Govern l’actualització i increment de les tarifes per recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2009 com a via necessària per garantir la qualitat d’atenció a les persones, la sostenibilitat dels serveis i les condicions laborals dels professionals.

Després d’aquesta dècada perduda, les entitats exigim al Govern de la Generalitat diligència i compromís per revertir la greu situació que denunciem.

El manifest es pot consultar en aquest enllaç, en el qual també es recullen adhesions d'entitats del sector.



Entitats impulsores del manifest:

Associació Empresarial d’Economia Social (AEES Dincat), ECOM, FEPCCAT, Ammfeina Salut Mental Catalunya, Unió Catalana de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (UCCAP), Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Sectorial de Cooperatives d’Iniciativa Social i Agrupació Catalana de Centres per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya

Totes aquestes entitats són membres de la Comissió de Discapacitat, Salut Mental i Atenció Precoç de La Confederació Empresarial del Tercer Sector de Catalunya.