dijous, 7 de desembre del 2017

Tac Osona realitza tasques de millora a la Riera Major dins el Parc Natural Guilleries-Savassona

Tac Osona executa el projecte de “Restauració d’hàbitats de riera degradats a l’espai Natural Guilleries-Savassona” gestionat per la Diputació de Barcelona i finançat per l’Obra Social “La Caixa”.


El projecte consisteix a dur a terme diferents tasques de millora a la riera Major del parc natural, la qual s’ha vist afectada per dos factors que dificulten el bon desenvolupament de la fauna aquàtica.

Per una banda, hi ha hagut un increment del transport de material sorrenc a la riera, possiblement accentuada per l’ampliació de l’eix transversal. Aquest fet ha provocat una modificació de la llera del riu que impedeix el correcte desenvolupament de diferents espècies aquàtiques de la zona.

Per altra banda, l’emplaçament, en diferents punts, d’estructures transversals que tallen la continuïtat longitudinal de la riera impedeix que els peixos es puguin desplaçar al llarg dels diferents trams.


Tac Osona ha dut a terme diverses tasques de millora al llarg dels diferents trams de la riera Major. S’ha reparat l’escullera, on s’hi ha plantat salzes per tal de poder-la vegetar i evitar una futura erosió. També s’ha substituït l’actual canal de drenatge de formigó per un element molt més integrador a base de pedres, combinant-ne de collades que permetran retenir el sòl i sense collar per la resta de la superfície.

A més, s’ha arranjat el marge dret d’una part de la llera que s’havia vist erosionat especialment pel pas de bestiar, amb la consolidació d’un talús i amb la revegetació del marge.

La part esquerra de la riera a la zona del viaducte també s’havia vist afectat per l’erosió, accentuada pel pas de bestiar i per l’aigua que cau dels sobreeixidors del pont de la C-25. Per millorar aquesta zona de la riera, s’ha delimitat una rampa pel pas del bestiar i s’ha construït un sistema de drenatge amb feixina viva en forma d’espina de peix que permetrà recollir l’aigua que cau del pont i conduir-la novament cap a la llera del riu evitant l’erosió directa al sòl.


A la zona de la riera d’Espinelves, just abans de desembocar a la riera Major, zona plana i amb una forta acumulació de sorra, Tac Osona hi ha instal·lat uns deflectors amb l’objectiu de diversificar la llera, creant zones amb diferents velocitats, creant així espais més profunds que poden servei de refugi a la fauna. Per últim, s’ha dut a terme una actuació a la resclosa del càmping de Bojons per eliminar l’espècia invasora Robinia pseudoacacia.