divendres, 19 d’abril del 2013

Finalitza el curs "Companys de Suport" del projecte europeu TOPSIDE


En marc del projecte TOPSIDE el dissabte 13 d’abril va finalitzar el curs “Companys de suport” on hi ha participat vuit persones usuàries de diferents serveis de l’entitat: l’Escola Estel, el Centre Ocupacional, Tac Osona i d’Eina. El curs, impartit per Ivana Vilademunt treballadora de l'entitat, es va iniciar el passat 19 de gener i ha tingut una durada de 48 hores. Amb l'objectiu de preparar-se per a ser “companys de suport” els participants han treballat conceptes com: diversitat, inclusió, drets i deures, el mapa de relacions, i també habilitats socials, comunicatives i estratègies per fomentar la presa de decisions.

Els futurs “companys de suport” facilitaran diferents opcions a altres persones amb discapacitat intel·lectual per resoldre, de la manera més autònoma possible, situacions personals de l’àmbit del lleure i relacions socials. El que es pretén es que rebin consell d’una persona “d’igual a igual”, i no d’un professional, basat en la pròpia experiència personal.

El projecte TOPSIDE, està finançat per la Comissió Europea i hi participen els següents països: La República Txeca, Finlàndia, Holanda, Romania, Escòcia i Catalunya. En el cas de Catalunya és l’Associació Sant Tomàs qui l’està portant a terme.

A partir d’ara, el nostre objectiu és que el grup de “companys de suport” s’integri dins l’entitat com un servei a disposició de les persones amb discapacitat intel·lectual que ho necessitin. A nivell Europeu es desenvoluparà un currículum i materials comuns amb les millors pràctiques dels diferents països participants, a fi de facilitar-lo a les altres entitats.

El rol de “company de suport” és un pas més perquè les persones amb discapacitat intel·lectual millorin la seva capacitat d’autodeterminació i la seva participació com a ciutadans.