dimecres, 21 de juliol del 2021

“La incorporació d’una persona amb discapacitat a l’equip ens ha aportat coses molt positives”

Entrevista a Marta Calvo, Services General Manager de JCM GROUP


L’empresa osonenca JCM Group, dedicada al disseny, fabricació i comercialització de productes electrònics pel control de portes, col·labora amb el Centre de formació i inserció laboral Eina des del 2001. Des de fa quatre anys tenen una persona contractada a la secció de muntatge de l’empresa E3A Technologies i, a més, col·laboren de manera habitual oferint pràctiques formatives als alumnes del centre tant a la secció de muntatge com per donar suport administratiu. També, ocasionalment, ofereixen tasques que es realitzen a les formacions pràctiques dins de l’aula i que són molt importants perquè els alumnes puguin veure tasques reals del dia a dia a les empreses. Avui parlem amb la Marta Calvo, Services General Manager de JCM GROUP.

Quan l’empresa es va plantejar incorporar una persona amb discapacitat intel·lectual per primera vegada, quins dubtes o reptes se’ls hi van plantejar?

M’imagino que els mateixos dubtes que pot tenir tothom, d’una banda t’agrada contribuir en la societat i donar oportunitats, però per l’altre et sorgeixen dubtes sobre la productivitat, l’eficiència, la versatilitat, etc. Sense pensar que contractant una persona sense discapacitat també et poden sorgir aquests mateixos dubtes.

Creu que ha canviat la seva visió i la de la resta de treballadors?

Com tot, hi ha de tot, i amb les persones sense discapacitat també hi ha de tot. La nostra experiència ha estat molt bona, i per això repetim. Vosaltres feu un bon match per trobar el perfil que necessitem. La resta de treballadors, inicialment també tenien dubtes, però la seva visió ha canviat per diferents motius: la productivitat és bona i a vegades amb més fiabilitat. Són perfectament capaços de fer la feina d’assemblatge correctament, potser no amb tanta rapidesa, però si amb més precisió.

Per altra banda, la incorporació d’una persona amb discapacitat a l’equip ens ha aportat coses molt positives, com la cohesió d’equip, ha fet treure la part sensible i positiva de cada persona de l’equip i ajuda en temes que ara es diuen de RSC, aquest retorn a la societat que fa que els empleats tinguin orgull de pertinença. La gent està contenta de treballar en una empresa amb valors socials i contribuir a la societat. Fent vàlides a totes les persones i que les que tenim nosaltres són un punt importantíssim d’aportació d’alegria i energia. Aquí tenim la Kàtia des de fa molts anys i ens aporta espontaneïtat i positivitat.

Pensa que és important el suport i seguiment a la inserció que des d’Eina s’ofereix? Quins aspectes en valora més?

Una cosa que em va sorprendre i que valorem molt, és que el primer dia que es va incorporar al seu lloc de treball la persona contractada us vau quedar tot el dia i l’endemà vau tornar. Ho desconeixia i està molt bé que no marxeu fins que la persona aprèn aquella tasca, a la que canviem de tasca torneu a venir i us asseieu al seu costat fins que l’aprèn i, a més a més, qualsevol dubte responeu i ens assessoreu i expliqueu bé dins la discapacitat solucions pels possibles problemes que ens puguem trobar i com resoldre’ls. També valorem molt el seguiment mensual que feu. S’acaba establint un contacte estret entre l’empresa i vosaltres i qualsevol dubte o cosa us ho demanem, nosaltres no hem tingut cap problema laboral, sinó que han sigut temes paral·lels com la relació dins l’equip, gestionar que vingui al sopar de Nadal, participar en activitats...

Després d’aquesta experiència, què els hi diria a una empresa que s’estigués plantejant contractar persones amb el suport d’Eina?

Els diria el que resumidament ja he comentat, que dins el personal d’Eina hi ha persones molt vàlides i que us encarregueu d’analitzar el lloc de treball i de trobar el perfil més adequat per aquella feina. Cal deixar els prejudicis de productivitat i eficiència de banda i que es quedin en això, prejudicis. I a part els beneficis de cohesió d’equip i l’orgull de les persones de la casa de saber que contribuïm a fer la societat una mica millor. A tots ens agrada sentir-nos útils pel que fa a valors, aquí tothom està molt content de tenir-vos a l’equip.