dimecres, 2 d’octubre del 2019

Prop de 200 persones participen a la segona edició de la Xarxa de Sant Tomàs


Diumenge passat, 29 de setembre, es va celebrar a la finca de Sant Tomàs la segona edició de la Xarxa de Sant Tomàs, espai de trobada de totes les persones que formem Sant Tomàs, per compartir projectes i experiències. Durant el matí es van fer diferents activitats, tant a l'aire lliure com a la sala polivalent del Centre Ocupacional, amb una participació de prop de 200 persones.

A les 10 del matí van començar als jardins de la finca les presentacions i demostracions de diferents projectes de Sant Tomàs relacionats amb els animals i la natura. En arribar, els assistents rebien un plànol amb la ubicació dels diferents projectes.



L'Associació Humanimàlia va explicar el seu projecte basat en la interacció i la cura dels cavalls del que participen persones del Centre Riudeperes. Per part seva, l'associació ADEFFA Camadoca va presentar el projecte "Flueix", amb el qual es promou el voluntariat ambiental de persones de Riudeperes en tasques de protecció i recuperació de fauna en finques de custòdia. Aquesta entitat va fer un alliberament de gafarrons, un moment molt bonic que va arrencar exclamacions i aplaudiments dels assistents quan aquests petits ocells recuperats després de caure del niu es van enlairar de seguida.



Dues mestres de l’escola l’Estel van donar a conèixer el projecte de coneixement del medi a través de mapes conceptuals. Per la seva banda, els jardiners de Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs, i de VicVerd, van presentar les tècniques de control de plagues que fan servir i què és el mulching, un sistema d'adob natural elaborat amb restes vegetals triturades que ajuda a retenir la humitat dels cultius.




I els assistents també van poder conèixer el galliner del Centre Ocupacional, del qual en tenen cura persones ateses. Les gallines van quedat ben tipes perquè tothom tenia ganes d'alimentar-les!



Millora Canis va fer demostracions de teràpia assistida amb gossos que fa al Centre Ocupacional, i els assistents s'ho van passar d'allò amb la Nyaja, una gossa collie molt simpàtica i espavilada.



En paral·lel a aquestes activitats, hi va haver passejades amb carro de cavalls, gràcies a la col·laboració dels Tonis de Taradell. Tothom que ho va voler va poder pujar als carros adaptats, que van fer recorreguts circulars per la finca



A mig matí hi va haver esmorzar amb coca i xocolata de l'obrador de Sant Tomàs per a tothom.



A partir de les 12 hores la Xarxa va continuar a la Sala Polivalent del Centre Ocupacional, amb un acte presentat per la Dolo Ramon, professora de l’Estel ja jubilada, i en Quim Comerma, treballador amb el suport d’Eina, que ho van fer d'allò més bé!


El president de Sant Tomàs, Antoni Ramírez, va adreçar unes paraules als assistents, i va voler agrair a tothom l'assistència i la col·laboració de totes les persones que van fer possible la Xarxa, des de professionals a persones ateses, famílies i totes les entitats col·laboradores.


A continuació el director general de Sant Tomàs, Ricard Aceves, va prendre la paraula per explicar que una jornada com la Xarxa és molt important per poder donar a conèixer alguns dels projectes que s'impulsen a entitat, que pretenen posar sempre la persona al centre, afavorir-ne l’empoderament i fer treball en xarxa inclusiu. Aceves va voler donar les gràcies en especial a l'equip de professionals de Sant Tomàs per la seva implicació i dedicació.


Tot seguit es va fer la presentació dels grups d'autogestors de Sant Tomàs, anomenats Oasis i Protagonistes, en què ells mateixos van explicar qui són i què fan. Són persones de diferents serveis de l'entitat que es reuneixen periòdicament amb l'acompanyament de professionals de suport per compartir inquietuds, dotar-se d'eines per prendre decisions i triar què fer per millorar la seva qualitat de vida. En definitiva, per esdevenir més autònoms i protagonistes de la seva vida. Alhora, els autogestors volen contribuir a canviar algunes coses del món en què vivim i ajudar a les persones a generar inclusió a la societat. Al final de la presentació es va projectar un vídeo molt divertit que han fet ells mateixos amb l'ajut de persones de suport. Properament el podreu veure al nostre canal de Youtube.




El darrer projecte que es va presentar va ser la gestió compartida del Centre Cívic Santa Anna de Vic, que està en funcionament aviat farà un any. La monitora del projecte acompanyada de tres persones usuàries van explicar què suposa que Sant Tomàs gestioni el centre juntament amb l'Ajuntament de Vic, amb l’objectiu principal d'afavorir la participació en un entorn comunitari i fomentar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual. També van participar en la presentació persones de diferents entitats col·laboradores com ara el Banc del temps de Vic, Joguines sense frontereres i Labors "Les Abelles". També es va projectar un vídeo amb imatges de les diferents activitats en què han participat, i els voluntariats, col·laboracions i intercanvis que han fet durant aquest temps.

  


En acabar l'acte, passades la una de la tarda, les persones assistents van poder gaudir d'un pica pica ofert per la Cuina de Sant Tomàs.



La Xarxa és un projecte impulsat per la comissió d’atenció a les famílies de Sant Tomàs i el Servei d'Atenció a les Famílies i Demandes (SAFD). Moltes gràcies a tothom que l'ha fet possible i us esperem l'any vinent!