dimecres, 6 de febrer del 2019

Reunió amb treballadors i famílies del CET per l'impacte del nou SMI


Ahir dimarts 5 de febrer al vespre es va fer una reunió informativa a Vic per als treballadors del Centre Especial de Treball i les seves famílies sobre l'impacte que el nou Salari Mínim Interprofessional pot tenir per l'entitat si no va acompanyat dels fons públics necessaris.

A l'inici de la reunió, el vicepresident de Sant Tomàs i representant de les famílies del Centre Especial de Treball, Bernat Prat, va agrair l'assistència a treballadors i familiars i els va informar que l'entitat passa una situació difícil a causa del tema del SMI i també a causa dels 10 anys de congelació i retallades dels mòduls i tarifes amb què el govern de la Generallitat finança els serveis de les entitats socials. 

Tot seguit va intervenir el director general de Sant Tomàs, Ricard Aceves, que va explicar que des del sector s'està reclamant a l'administració que atengui les demandes. AEES Dincat està liderant la reivindicació i malauradament per ara no està tenint una resposta satisfactòria, per la qual cosa s'estan fent mobilitzacions arreu del país. 



El govern espanyol va aprovar en consell de ministres el 21 de desembre de 2018 la pujada del SMI a 900 euros sense acompanyar-ho de la dotació pressupostària necessària als CETs perquè hi puguin fer front, ja que per llei l'administració finança una part de l'SMI dels CETs per afavorir la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Pocs dies després, el 28 de desembre, es va aprovar un decret llei amb diferents mesures en relació a pensions i ocupació, entre les quals es determina en l'article 12 que les empreses que tinguin convenis vigents amb l'SMI com a referència, com és el nostre cas, no cal que apliquin l'increment del SMI el 2019. 

Aceves va explicar que Sant Tomàs celebra l'avenç social que suposa l'increment de l'SMI però que si no va acompanyat dels fons públics necessaris posa en una situació crítica la nostra entitat. Per ara, i seguint les recomanacions d'AEES Dincat, no s'aplica l'augment a l'espera d'un compromís ferm de les administracions de complir les seves obligacions legals i dotar pressupostàriament els ajuts necessaris als CETs.
 

Per la seva banda, Ricard Gorgals, director de Tac Osona, va explicar l'afectació que podria tenir en  el nostre Centre Especial de Treball, i les mesures que s'ha pensat dur a terme perquè l'impacte sigui assumible.

En la part final hi va haver un torn de paraules en què treballadors i famílies van poder fer les seves preguntes i consideracions. 

Al final de la reunió es va lliurar a les persones assistents un fulletó informatiu de la concentració que es farà divendres 8 de febrer a la plaça Major de Vic, de 13.30 a 14 hores, per les persones amb discapacitat, a la qual també s'hi han sumat la Fundació Trueta i Calandra, que també tenen CETs amb el mateix problema.