divendres, 30 de març del 2018

Finalitzen les obres de rehabilitació de Sant Tomàs de Riudeperes


Aquest mes han finalitzat les obres de rehabilitació del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, que han estat finançades gràcies a l'1% cultural derivat de les obres de l'Eix Transversal, segons l’acord de col·laboració que Sant Tomàs, com a propietària, va signar amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'empresa que va fer l’Eix, Cedinsa, ha destinat 680.000 euros a les obres del monestir, i les ha dut a terme l’empresa FCC Construcción (Fomento).


Al conjunt històric s’hi han fet les actuacions més urgents i necessàries. En concret, s'han dut a terme diverses actuacions de restauració i reconstrucció que s’han centrat molt especialment en el claustre renaixentista, però també s’ha assegurat l'estructura de l'edifici i s’han renovat part de les teulades, que estaven en molt mal estat i que l'any 2013 van provocar l’esfondrament d’una part del claustre.

Al claustre també s’han assegurat les columnes, que estaven desplaçades. S’han subjectat els pilars amb unes tires d’acer on s’hi han instal·lat llums led. Al segon pis s’hi ha col·locat un nou paviment de fusta. S’ha fet el sanejament del pou i l’arranjament del pati.


A l’església, s’ha reconstruït la coberta de l’absis i s’ha eliminat la coberta de fibrociment, amb l’objectiu de recuperar la imatge original de terrassa, al nord-est, amb pedra de Folgueroles. També s’han eliminat els elements afegits a les cobertes de les naus principal i secundària, per restablir la volumetria original de l’església.

Des de Sant Tomàs estem molt contents que aquest edifici històric que dona nom a la nostra entitat s'hagi pogut rehabilitar, ja que això el posa en valor en el conjunt del patrimoni cultural català. Des de 1986 està declarat bé cultural d’interès local i l’octubre de 2016 l’Ajuntament de Calldetenes el va declarar bé d'interès públic Properament està previst l'inici del procés per declarar-lo Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).