dimecres, 13 de setembre del 2017

Visita al Centre Riudeperes de la junta i el patronat de Sant Tomàs


Membres de la junta i el patronat de la Fundació Sant Tomàs van visitar el Centre Riudeperes divendres passat per conèixer de primera mà l’estat de les instal·lacions i les necessitats de millora.

Van participar en la comitiva el president de Sant Tomàs, Toni Ramírez, la vicepresidenta primera, Mercè Castell, el vicepresident segon, Bernat Prat, el secretari, Antoni Molas, el tresorer, Marc Mussons, la representant a la junta i el patronat de les famílies de Riudeperes, Esther Pou, i els alcaldes de les poblacions de la comarca amb representació a la junta i el patronat: Anna Erra (Vic), Àlex Garrido (Manlleu), Santi Vivet (Torelló) i Marc Verdaguer (Calldetenes), i el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, que també n’ha passat a formar part.

Foto de grup de la visita al Centre Riudeperes

Els van fer les explicacions pertinents i els van guiar en la visita la directora del centre, Montse Codinachs, el director de l’Àrea Social i Educativa de Sant Tomàs, Abel Fontanet, i el director general, Ricard Aceves.

El Centre Riudeperes es va construir fa més de 20 anys, és propietat de la Generalitat de Catalunya i Sant Tomàs en gestiona el servei de residència per concurs públic des de 1999.

Les instal·lacions de Riudeperes tenen mancances importants i caldria fer-hi una reforma que permetés posar al dia el centre i així millorar les condicions de vida de les persones que hi resideixen. Per exemple, l’estat actual de l’edifici no permet aplicar correctament l’atenció centrada en la persona.

La reforma també és necessària perquè el centre pugui complir la normativa actual ja que, per exemple, la majoria d’habitacions són triples quan haurien de ser dobles o individuals.

Actualment, Sant Tomàs ha de concursar periòdicament per la gestió del centre, amb el risc que pugui perdre’n la gestió i que aquesta acabi en mans d’empreses amb ànim de lucre. La representant de les famílies de Riudeperes, Esther Pou, va remarcar la importància que el centre estigui gestionat per Sant Tomàs perquè, d’aquesta manera, forma part del seu conjunt de serveis, i a més les persones residents poden gaudir de les instal·lacions de la finca de Sant Tomàs i del seu entorn.

Al final de la reunió, hi va haver un ampli consens a traslladar a la Generalitat dues peticions: la reforma del centre i el canvi a la fórmula del concert en la gestió del centre, de forma similar amb el que ja té Sant Tomàs al Centre Ocupacional, les llars Clarella o l’escola l’Estel. La normativa europea contempla la concertació de serveis socials d’interès general, com seria aquest cas.

El juny passat la junta i el patronat de Sant Tomàs va acordar la necessitat de fer gestions polítiques per tal de millorar la situació actual del centre i la seva gestió.