L’objectiu és que les persones amb discapacitat intel·lectual que hi participen facin una tasca a l’aire lliure, en contacte amb la natura, amb l’objectiu d’aconseguir millores en les seves capacitats individuals i alhora també és una manera que prenguin consciència sobre la protecció i la cura del medi ambient. Les persones participants constaten que la seva actuació al medi té un efecte visible i palpable, i poden recollir-ne els fruits.
L’activitat es va començar a fer l’any 2013 amb només una pastera. El 2014 es van comprar jardineres i es va començar a tenir cura de l’entorn més proper del centre. El desembre de 2015 aquest projecte va guanyar el Premi Toni Manchón que atorga l’Associació Sant Tomàs i la família Manchón, i amb l’aportació econòmica es van poder comprar la resta de pasteres i materials. Des de llavors s’ha pogut ampliar l’activitat.
Les persones participants s’impliquen en tots els aspectes i les fases de l’horticultura i jardineria, des del disseny de l’hort en funció dels objectius, la preparació del terreny, la plantació, el manteniment, la recol·lecció i la distribució dels productes conreats. Com que la mobilitat d’algunes d’aquestes persones és reduïda, s’utilitzen les pasteres i les taules de cultiu, i d’aquesta manera l’hort és a l’abast de tothom.
El tipus d’hort que es fa és el conegut amb el nom de "parades en crestall", que consisteix a treballar el sòl amb la mínima superfície de terra i sense productes químics, amb el mínim consum d’aigua i sense pesticides, amb el mínim manteniment i la màxima producció. Es van fer servir totes les taules de cultiu disponibles, i es planifica una correcta rotació de cultius per anar enriquint els sòls i aconseguir una producció de més sabor i qualitat.
En les tasques de jardineria adaptada, destaca que s’han plantat plançons d’alzina amb aglans collits a la finca de Sant Tomàs, i s’han dissenyat i construït jardineres a partir de materials naturals reciclats.
Enguany, aquesta activitat s’ha inclòs en el programa adaptat per a les persones en procés d’envelliment que s’ofereix al Centre Ocupacional de Calldetenes. Completen aquest programa propostes com ara musicoteràpia, gimnàstica passiva o l’activitat assistida amb gossos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada