dimarts, 11 de febrer del 2014

Els productes ecològics dels horts de Sant Tomàs als supermercats Bon Preu i Hipermercats Esclat




El passat 20 de gener la Cooperativa 2.147 mans va iniciar la seva activitat. Una cooperativa social que agrupa 13 empreses socials d’agricultura ecològica, entre elles l’empresa social Tac Osona de l’Associació Sant Tomàs.

La cooperativa es va crear amb la intenció de donar feina a treballadors amb algun tipus de discapacitat o risc d’exclusió social . El projecte rep el suport de la Fundació Catalunya La Pedrera, que és l’hereva de la fundació de l’antiga Catalunya Banc, de la qual es va desvincular fa uns anys. La institució ha donat a la cooperativa una subvenció de 171.000€ més un préstec de 250.000 € per a la inversió necessària en maquinària que permet l’envasament dels productes sota l’ensenya de 2.147 Mans en un magatzem de Sant Vicenç dels Horts. Les 13 empreses hem fet una aportació inicial de 1.000€ cadascuna per poder operar. En els propers dos anys es comprometen a desemborsar uns 1.000 euros anuals.

El model de negoci es basa en oferir productes ecològics conreats tan a prop com sigui possible del punt de venda. És el concepte que es coneix com a quilòmetre zero. En una primera fase, els productes de les cooperatives es distribuiran a 110 establiments entre supermercats Bon Preu i hipermercats Esclat.

Per els Horts de Sant Tomàs és positiu formar part d’aquesta cooperativa ja que permet donar sortida als productes del camp. És una manera de facilitar la distribució i la promoció dels productes a més de reduir costos.

Destacar que els horts de Sant Tomàs també són els proveïdors de la botiga online www.latavella.cat projecte compartit entre Sant Tomàs i Viver de Bell-lloc, i la Cuina de Sant Tomàs. Actualment dues persones treballen de forma continuada als nostres camps i horts i, reben el suport d’equips en les èpoques de més feina. Els principals aliments que es conreen són: patates, cebes, alls, porros i calçots.

Sant Tomàs no descarta el lloguer de noves terres per poder conrear més producte.