dimarts, 22 d’octubre del 2013

“SER COMPANYS DE SUPORT ENS FA SENTIR IMPORTANTS I CONTENTS” comenta el Diego i la Mercè, dos companys de suport del projecte Topside presentat avui a Barcelona






l’Associació Sant Tomàs ha presentat avui davant de 80 assistents el projecte europeu Topside “Els companys de suport entre les persones amb discapacitat intel·lectual” promogut per “Inclusion Europe”, entitat que defensa els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual a Europa, i finançat pel programa de formació contínua de la Comissió Europea.

Topside és un programa europeu promogut que pretén formar persones amb discapacitat intel·lectual a través d’un programa formatiu, perquè puguin aconsellar i donar suport a altres persones també amb discapacitat intel·lectual. El projecte Topside permet que les persones amb discapacitat intel·lectual comparteixin amb els seus iguals les experiències inclusives (de millora personal i participació en la societat) que han viscut i que són exemples de qualitat de vida. L’objectiu que ha buscat el projecte que s’ha presentat avui és que els companys de suport creïn nous reptes personals que els permeti millorar en termes de participació i inclusió social.

A les 10:30h del matí, Rosa Cadenas , presidenta de Dincat, entitat que agrupa 300 entitats de Catalunya que treballen en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual, ha iniciat els parlaments de la jornada, presentant l’Associació Sant Tomàs, entitat de la comarca d’Osona que ha desenvolupat tot el projecte a Catalunya.

Tot seguit, Jordi Costa, membre d’Inclusion Europe, ha explicat que Topside juntament amb altres projectes busquen una projecció de futur i nous horitzons per les persones amb discapacitat intel·lectual.

Finalment, Ricard Aceves, director general de l’Associació Sant Tomàs ha destacat la importància de participar en un projecte innovador i l’oportunitat de compartir experiències amb entitats europees. També ha explicat el finançament del programa, el qual ha tingut un cost estimat de 250.000€ dels quals el 75% ha estat finançat per la Unió Europea i el 25€ restant co-finançat per les entitats participants de la República Txeca, Finlàndia, Escòcia, Romania, Holanda i Catalunya . També ha explicat que el projecte ha buscat els objectius de desenvolupar el rol de company de suport, desenvolupar i valorar un programa de formació per a futurs companys de suport i treballar pel reconeixement oficial d’aquest programa formatiu.

Un cop feta la introducció, Anna Gutierrez, responsable del projecte a l’entitat ha explicat el rol de Company de Suport “Peer supporter”. “Fer de company de suport vol dir compartir experiències de vida valuoses en termes d’inclusió i participació social. Es pretén que les experiències del company de suport impactin d’una manera o altra en les altres persones, també amb discapacitat intel·lectual, i que siguin motor de canvi per a elles”. També ha explicat la manera com actua un company de suport i com es van triar els temes en què basar la figura del company de suport a l’Associació Sant Tomàs.

Ivana Vilademunt, la tècnica ha explicat quines eren les actituds que ha de tenir un company de suport. Capacitat de desenvolupar relacions socials, respecte per l’altre vers les seves decisions i el seu entorn, tenir una actitud oberta, no jutjar. Evitar la manipulació. No imposar ni presumir, i sobretot tenir una actitud inclusiva entre d’altres actituds. La Ivana també ha explicat la importància que el company de suport tingui habilitats de company a company i de valors inclusius,.

Durant la presentació també s’ha comptat amb la participació de Núria Molas, una de les 8 companyes de suport que han participat en aquest projecte. La Núria ha llegit la seva història personal mentre es visualitzava un vídeo per els assistents el qual mostrava una de les activitats que es van fer durant el curs.

També s’ha explicat la metodologia utilitzada; s’han realitzat debats, gravacions en vídeo, jocs i un role playing entre d’altres. Amb els exercicis i el Portafolis s’han pogut conèixer exemples d’altres activitats realitzades en els socis participants d’altres països.

Finalment s’ha exposat la importància de comptar amb un formador de suport amb discapacitat intel·lectual per així comptar amb el seu suport durant tot el curs, per exemple, amb qui provar exercicis prèviament per veure si són eficaços o per garantir que els textos són de lectura fàcil entre d’altres. Toni Garcia, el Formador de company de suport ha exposat les tasques que ha portat a terme, abans, durant i després del curs

Per acabar, Anna Gutiérrez ha exposat els criteris que han de tenir els participants que es formaran com a futurs companys de suport: estar motivat per la formació, disposar d’experiències de vida, tenir ganes d’aprendre, tenir habilitats comunicatives, saber posar-se al lloc de l’altre, disposar de capacitat d’auto reflexió i comprendre conceptes com inclusió, drets i companys de suport.

Aquí s’ha visualitzat un vídeo on dos companys de suport, en Diego i la Mercè explicaven la seva pròpia experiència com a companys de suport, ambdós han exposat: “ser companys de suport ens fa sentir importants i contents”

Amb la jornada d’avui s’espera que altres entitats de Catalunya s’hagin animat a realitzar aquest programa innovador a nivell europeu facilitant-los el programa formatiu i dels materials desenvolupats a més de conèixer casos i exercicis pràctics, tots disponibles a la web www.peer-training.eu