L’acte institucional ha tingut lloc a les 17.30 hores amb la descoberta de la placa inaugural per part del president Torra. Tot seguit, les autoritats han fet una visita a les instal·lacions i posteriorment s’han fet els parlaments institucionals.
En la seva intervenció, el president de Sant Tomàs, Antoni Ramírez, ha repassat la història del Tris Tras i ha agraït les aportacions econòmiques de particulars, empreses i entitats de la comarca que amb han contribuït a fer possible el nou equipament.
Ramírez ha demanat al president Torra un pacte de país pel sector de la discapacitat, que permeti solucionar els greus problemes que ha patit els darrers 10 anys, ja que la retallada dels ajuts públics ha deixat el sector en una situació insostenible. En el seu discurs, el president Torra s’ha compromès a fer un pacte nacional per la discapacitat, i ha anunciat que convocarà de manera imminent el Consell de la discapacitat a Catalunya, organisme que presideix, per afrontar de seguida els problemes del sector. Torra ha manifestat que “no hi ha res més important que les persones, i un país que no vetlli per les persones que més ho necessiten no és el país que volem”. Torra s’ha mostrat molt content de fer el primer acte públic a Vic en una entitat social com Sant Tomàs.
El president també ha tingut un record especial per l’anterior consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, “empresonada injustament”, així com per la resta de consellers empresonats i a l’exili.
En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca ha agraït a Sant Tomàs i als treballadors de l’entitat "la tasca que fan dia a dia per la comarca". Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha dit que era "un honor" que el primer acte del president Torra a Vic hagi estat aquest perquè Sant Tomàs té molt valor per la ciutat, i ha dit que l’entitat és "exemple de perseverança”.
En acabar els parlaments, dos infants atesos al Tris Tras i Espai Viu, l’Arnau i en Farriol, han lliurat un obsequi al president Torra, amb xocolata i bombons elaborats a l’obrador de Sant Tomàs, objectes d’artesania social de Mà a mà i el conte La meva història, que repassa la història de l’entitat amb il·lustracions fetes pel servei de disseny gràfic de Sant Tomàs Autèntic.
Les portes del nou edifici han estat obertes al públic fins les 20.30 hores perquè tothom pogués visitar-lo. Hi ha hagut també una actuació d’animació infantil a càrrec de l’artista Pep Puigdemont, i berenar per a tothom, servit per la Cuina de Sant Tomàs.
El nou Tris Tras està ubicat al carrer Sot dels Pradals, 5, de Vic, en un terreny cedit per l’Ajuntament de Vic. Les obres de construcció es van fer entre el 2015 i el 2017 i el nou edifici compta amb una superfície de 1.262,80 m2 (878,80 m2 planta alta, 384 m2 planta baixa).
El CDIAP Tris Tras forma part del Sistema Català de Serveis Socials i és un servei per a infants de 0 a 6 anys amb algun trastorn o risc de retard en alguna àrea de desenvolupament (llenguatge, motricitat, aspectes cognitius, socials...).
La història del Tris Tras s’inicia l’any 1980 quan es van començar a atendre els primers usuaris. Al començament, els professionals atenien els infants en els seus propis domicilis i el 1987 es va obrir la primera seu, al carrer de la Riera de Vic. El Tris Tras va ser un dels 5 primers CDIAP que es van engegar a Catalunya, actualment n’hi ha 86.
El nou equipament també inclou les instal·lacions del Centre de Desenvolupament Integral (CDI) Espai Viu, un servei no subvencionat que dona continuïtat a l’atenció que ofereix el CDIAP Tris Tras, per a infants i joves fins als 18 anys. Es va posar en funcionament el 2012.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada