dimecres, 19 de maig del 2010

EL CENTRE OCUPACIONAL TAC OSONA I EL SERVEI D'HABITATGE CLARELLA, DESENVOLUPARÀ UN PROGRAMA DE SALUT I SEGURETAT LABORAL

Durant l'any 2010, el Centre Ocupacional Tac Osona i Servei d'Habitatge Clarella, desenvoluparan un programa de salut i seguretat laboral que té com a objectiu la sensibilització contra el tabac entre els treballadors. Els objectius d’aquest programa seran:

- Informar i sensibilitzar dels efectes negatius sobre la salut del tabac

- Informar de l’ existència de recursos d’ajuda per deixar de fumar

- Adhesió a la normativa vigent sobre espais públics (Llei 28/2005) a nivell social

Es per això que com a inici de la campanya, es vol fer divulgació del Dia Mundial sense Tabac 2010, que serà el 31 de maig. Aquest any l’OMS, ha escollit com a tema: “Gènere i tabac: la promoció del tabac adreçada a les dones”.

Document Oficial de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)

Com a tema del Dia Mundial sense Tabac 2010, que se celebrarà el 31 de maig d'aquest any, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha escollit «Gènere i tabac: la promoció del tabac adreçada a les dones».

Una part important de qualsevol estratègia integral de control del tabac consisteix a lluitar contra l'epidèmia del tabaquisme en les dones. El Dia Mundial sense Tabac 2010 es consagrarà a posar en relleu els efectes nocius de la promoció del tabac adreçada a les dones i les nenes. També subratllarà la necessitat que les gairebé 170 parts del Conveni marc de l’OMS per al control del tabac prohibeixin tota publicitat, promoció i patrocini, d’acord amb la seva constitució o els principis constitucionals.

Dels més de mil milions de fumadors que hi ha al món, el 20% són dones; tanmateix, aquesta xifra va en camí d'augmentar. Les taxes de tabaquisme dels homes han assolit el punt àlgid, mentre que les de les dones continuen augmentant. Les dones constitueixen un blanc d'oportunitat important per a la indústria del tabac, que necessita captar nous consumidors per substituir gairebé la meitat dels consumidors actuals, que moriran prematurament per malalties relacionades amb el tabac.

Resulta especialment pertorbadora la prevalença cada vegada major de consum de tabac entre les nenes. En un informe recent, Women and health: today’s evidence tomorrow’s agenda [“Les dones i la salut: les dades d’avui, l’agenda de demà”], s’aporten proves que la publicitat del tabac es concentra cada vegada més en les nenes. Les dades de 151 països indiquen que un 70% de les adolescents fumen cigarrets, davant del 12% dels nois de la mateixa edat.

El Dia Mundial sense Tabac 2010 a la fi donarà la importància que mereix al control de l’epidèmia de tabaquisme en les dones. A l'informe esmentat, la doctora Margaret Chan, directora general de l’OMS, afirma que protegir i promoure la salut de les dones és decisiu per a la salut i el desenvolupament, no tan sols de les generacions presents sinó també de les generacions futures.

El Conveni marc de l’OMS per al control del tabac, que va entrar en vigor el 2005, manifesta alarma «per l’increment del nombre de fumadores i de consumidores de tabac en altres formes entre les dones i les nenes al món sencer».

Encara que la campanya del Dia Mundial sense Tabac 2010 se centrarà en el màrqueting del tabac adreçat a les dones, també tindrà en compte la necessitat de protegir els nens i els homes de les tàctiques de les empreses del tabac. Com afirma l'OMS a Gender and tobacco control: a policy brief [“Gènere i control del tabac: orientacions polítiques”], informe publicat el 2007, les mesures generals de control del tabac potser no tenen la mateixa eficàcia –ni una de semblant– en els dos sexes; per això, s’ha d'incloure la perspectiva de gènere. Per tant, és important que en les polítiques de control del tabac es reconeguin i es tinguin en compte les normes, les diferències i les respostes de gènere respecte al tabac a fi de reduir el consum de tabac i millorar la salut d'homes i dones a tot el món.

En un altre informe de 2007, Sifting the evidence: gender and tobacco control [“Revisió de l'evidència: gènere i control del tabac”], l'OMS va afirmar que tant els homes com les dones necessiten tenir informació completa sobre els efectes del consum de tabac que són específics d'un i altre sexe, i rebre igual protecció de la publicitat i la màrqueting concebudes en funció del gènere i del desenvolupament de productes de tabac específics per a cada sexe per les empreses del tabac transnacionals. Així mateix, els uns i els altres necessiten informació que tingui en compte la perspectiva de gènere sobre la protecció contra el fum de tabac aliè i l'exposició ocupacional al tabac o la nicotina, així com la manera de protegir-se’n.

Al Conveni marc de l'OMS per al control del tabac es reconeix «la necessitat d'estratègies de control del tabac específiques en funció del gènere», així com «d'una plena participació de la dona en tots els nivells de la formulació» de polítiques i l'aplicació de mesures de control del tabac.

El Dia Mundial sense Tabac 2010 i al llarg de l'any següent, l'OMS instarà els governs perquè donin una atenció especial a la protecció de les dones contra les temptatives de les empreses del tabac en relació amb l’atracció cap a un estil de vida dependent de la nicotina. En respondre a la crida de l'OMS, els governs poden reduir la càrrega d'atacs cardíacs mortals o incapacitants, d’accidents vasculars cerebrals, càncers i malalties respiratòries que són cada vegada més freqüents en les dones.

Al llarg del segle XXI, el consum de tabac podria matar més de mil milions de persones. En conseqüència, reconèixer la importància del fet de reduir el consum de tabac de les dones i actuar en conseqüència salvaria moltes vides.

Per tenir-ne més informació:

Web de l'Organització Mundial de la Salut

Ministeri de Sanitat i Consum

http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2142/doc33334.html