dijous, 15 d’octubre del 2020

Subvenció per al monestir de Sant Tomàs de Riudeperes per continuar la rehabilitació i fer-ne el projecte museogràfic

La Fundació Sant Tomàs ha estat una de les entitats seleccionades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per rebre una subvenció de la convocatòria “Programa Operatiu (PO) FEDER de Catalunya 2014-2020 d’operacions en l’àmbit de la gestió i conservació del patrimoni cultural, arquitectònic, arqueològic i paleontològic”, que es destinarà a continuar la rehabilitació del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes i a fer-ne el projecte museogràfic. 


Segons la resolució que s’ha fet pública aquesta setmana, s’han concedit 360.927,44€ a la Fundació Sant Tomàs per dur a terme el projecte “Rehabilitació del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes i realització del projecte museogràfic”. L’execució de l’actuació ha de ser pel doble de l’import concedit i com que es pot cofinançar la Fundació Sant Tomàs ja ha sol·licitat altres subvencions a aquest efecte, si bé continua buscant més fons. Les obres, que començaran els propers mesos, s’han d’haver executat abans d’acabar el 2022.

L’operació subvencionada actua sobre el monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, patrimoni arquitectònic del segle XVI, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i que conserva un dels pocs claustres renaixentistes de dos pisos de Catalunya. El projecte se centra a continuar la restauració i conservació arquitectònica del monestir, que va començar amb les obres que es van dur a terme entre 2016 i 2018 finançades amb l’1% cultural de les obres de l’Eix Transversal, i a realitzar el projecte d’interpretació del seu patrimoni arquitectònic i històric per tal de poder donar a conèixer al públic aquest monument singular i poc conegut. 


La millora de la conservació del monument històric l’ha de fer apte i segur per les visites, i la realització d’un projecte d’interpretació atractiu vol poder mostrar al públic el patrimoni cultural que representa. Aquest projecte també té un vessant social perquè contempla la implicació de persones ateses a Sant Tomàs que rebran la formació necessària per poder encarregar-se de l’acollida al públic i de fer les visites guiades al monestir. A més, la imatge gràfica de la museïtzació serà creada per l’estudi d’art i disseny de Sant Tomàs, Autèntic.cat.

Les actuacions que es duran a terme són l’arranjament de la teulada en aquelles zones malmeses; la substitució de les finestres i finestrals per nous tancaments més hermètics; la reconstrucció del portal històric original de Sant Tomàs, d’estil modernista, ubicat a l’entrada actual del monestir; el condicionament dels espais visitables, que seran dotats dels serveis necessaris; l’habilitació d’una sala d’acollida dels visitants en el refectori dels monjos i d’una sala audiovisual a la biblioteca; i l’elaboració del projecte museogràfic d’interpretació patrimonial. Tot això ha de permetre crear un nou reclam turístic que afavoreixi la dinamització del territori, tant de la comarca d’Osona com de l’àmbit de la Catalunya Central.