dissabte, 25 de febrer del 2017

El conseller de Justícia presideix l’acte de presentació de la nova etapa de la Fundació Tutelar L’Esguard

FADO i Osonament entren al patronat de L’Esguard i sumen esforços amb Sant Tomàs i Viver de Bell-lloc


El divendres 24 de febrer es va presentar la nova etapa de la Fundació Tutelar L’Esguard a la Sala Sert de l’edifici del Sucre de Vic, davant de més d’un centenar de persones, en un acte presidit pel conseller de Justícia, Carles Mundó, i el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca.


La Fundació Tutelar L’Esguard va ser creada el 2009 per l’Associació Sant Tomàs i la Fundació Viver de Bell-lloc, per oferir serveis de tutela i altres figures de protecció a persones amb discapacitat intel·lectual a les comarques d’Osona i del Vallès Oriental. Aquest febrer han entrat a formar part del patronat la Fundació Assistencial d’Osona (FADO) i Osonament, amb el qual en aquesta nova etapa, a més de persones amb discapacitat intel·lectual, també s’atendran persones amb malalties mentals i persones grans.

En l’acte hi van intervenir responsables de les quatre entitats del nou patronat. Per la seva banda, Jordi Roca, director general de FADO, va explicar que la seva entitat va néixer amb visió de territori, per oferir serveis de proximitat i que el tema de les tuteles preocupava des de feia temps perquè hi ha una necessitat creixent. Per aquest motiu, van començar a col·laborar amb la Fundació Tutelar L’Esguard. “Esperem fer un bon servei a la població”, va dir.


Mercè Generó, gerent d’Osonament,  va recalcar la importància que “Osona tingui una sola entitat de tuteles per als tres col·lectius que d’ara endavant s’atendrà”, perquè és una manera de treballar tots junts. A més, les persones seran ateses amb proximitat i podran gaudir dels serveis des de casa.

Per la seva banda, Carlos Sopeña, gerent de la Fundació Viver de Bell-lloc, va explicar que un dels valors més importants d’aquesta fundació és la proximitat, i que servirà per “crear nexes d’unió entre les comarques d’Osona i el Vallès Oriental”. Per aquest motiu, encara que sigui un gran repte i un gran pas, treballaran per continuar oferint una única fundació i més àmplia.

En representació de Sant Tomàs va intervenir Ricard Aceves, que va mostrar satisfacció per la nova etapa perquè “des de Sant Tomàs hi ha la convicció que, quan es va començar a treballar amb L’Esguard, l’any 2009, va ser una decisió encertada”. Les sinèrgies creades han fet que es pugui oferir un servei pròxim, amb ànima, personalitzat i amb un patronat potent que ajuda a prendre decisions. Aceves va tenir paraules d'agraïment per al president sortint de la Fundació Tutelar L'Esguard, Miquel Riera, que ho ha estat amb molta dedicació des dels inicis i ara deixa el seu càrrec. Pren el relleu Feliu Puigbò.

Nou patronat de la Fundació Tutelar L'Esguard, constituït aquest febrer

En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, va posar èmfasi en què “la nova etapa de la Fundació és un referent d’àmbit comarcal, on la proximitat i el coneixement del territori i de les persones és fonamental per garantir i protegir els drets de tothom per igual”.

En el seu discurs, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va explicar que aquesta col·laboració entre diferents institucions és resultat d’un llarg camí que ha pogut donar resposta a les necessitats de la ciutadania, amb un model reconegut i valorat. Aquesta fundació, va afegir, ha de servir perquè la societat civil i les institucions puguin ajudar a les persones que ho necessiten, per atendre les necessitats dels col·lectius susceptibles de tutela. I ha finalitzat explicant que L’Esguard és una “institució que dóna confiança a les persones que ho necessiten”.

Després de l’apartat institucional, va tenir lloc la jornada “El món de la tutela i altres figures jurídiques”, en la qual van intervenir diferents professionals relacionats amb la matèria. Així, l’advocat Miquel Puiggalí va tractar dels aspectes legals del procés de la modificació de la capacitat. M. Àngels Betriu, coordinadora en matèria Tuteles i d’Atenció Precoç de la Generalitat de Catalunya, va parlar de l’acció tutelar a Catalunya i, finalment, Roser Masgrau, responsable de l’Àrea Social de la Fundació Tutelar L’Esguard, va exposar la cartera de serveis de la Fundació a Osona i al Vallès Oriental.

Més d'un centenar de persones van assistir a l'acte

Va cloure l’acte el vicepresident 1r i responsable de l’Àrea d’Atenció a les persones del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, tot encoratjant el col·lectiu de treballadors socials a utilitzar el nou recurs que representa la Fundació. Rodríguez va felicitar tots els implicats en la iniciativa de posar en marxa aquesta nova etapa, posant de relleu la col·laboració entre entitats.