dilluns, 2 de març del 2020

Persones ateses al Centre Ocupacional participen en un estudi universitari sobre la relació entre l’exercici i l’envelliment


Des de fa uns mesos, persones ateses al Centre Ocupacional Sant Tomàs de Calldetenes estan participant en l'estudi “Discapacitat intel·lectual, exercici i envelliment”, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. L'estudi té l'objectiu de posar en marxa i avaluar els efectes de diferents programes d'activitat física sobre la salut, la condició física i la qualitat de vida en persones majors de 40 anys amb discapacitat intel·lectual. 


Aquest estudi és multidisciplinari, amb investigadors que són metges, graduats en ciències de l'activitat física i l'esport, fisioterapeutes i psicòlegs. També és un projecte multicèntric i internacional ja que compta amb la col·laboració d'investigadors dels Estats Units d'Amèrica, Sud-Àfrica i de la Universitat de Barcelona. 

En una primera fase de l'estudi, l'equip de professionals que el porta a terme es va reunir amb familiars i professionals del CO per explicar-los en què consisteix. A continuació, durant el darrer trimestre del 2019 es va fer l'avaluació inicial al laboratori de Fisiologia de l'Exercici de la Universitat de Barcelona a Bellvitge, on les persones participants es van sotmetre a una revisió mèdica que va incloure exploració per aparells, electrocardiograma de repòs, tensió arterial, avaluació de la força i prova d'esforç sobre cinta. En una altra sessió, que en aquest cas es va fer al CO, els participants van passar per altres avaluacions: prova d'equilibri, test de caminar durant 6 minuts, test per valorar qualitat de vida i activitat física i tests cognitius.

 
 

Un cop registrada la condició física de les persones participants, el mes de gener es va iniciar la segona fase de la investigació, en la qual es van formar tres grups de manera aleatòria que estan rebent accions diferents. A més de l'activitat física que habitualment ja fan al CO, al primer grup se li està aplicant activitat física intensa tres dies a la setmana, al segon grup, activitat física aeròbica també tres dies setmanals, i el tercer grup o grup control no està portant a terme cap activitat física específica més enllà de l'habitual. Aquestes sessions s'estan fent els dilluns, dimecres i divendres, duraran fins a principis de juliol i les porta a terme el fisioterapeuta de l'estudi, Manel Font. Quan finalitzin les sessions els participants hauran de tornar anar a Bellvitge per fer una segona avaluació.

 
 
  

Un cop acabat l'estudi, el grup control gaudirà d'un programa de sessions d'activitat física basat en les conclusions del tipus d'exercici que resulti més beneficiós per les persones del seu perfil.

El gener passat el professor de Ciències de la Salut de la Universitat de Tampa (Florida, EUA) Nauris Tamulevicius va visitar el CO per veure in situ com s'està aplicant l'estudi, en el marc d'un viatge que va fer a Catalunya amb l'objectiu de conèixer de primera mà la investigació per després poder replicar-la al seu país.