dilluns, 3 de maig del 2010

PRESENTACIÓ DE L’ESGUARD, LA PRIMERA FUNDACIÓ TUTELAR DE LA COMARCA


L’Associació Sant Tomàs-PARMO i la Fundació Tutelar l’Esguard juntament amb la Federació Catalana Pro Persones amb discapacitat intelectual: La Federació Apps, van celebrar aquest dissabte la xerrada Tutela, el futur és ara, a l’Auditori de Caixa Manlleu de Vic.

Prop d’unes 130 persones, entre elles famílies i persones interessades en la tutela i el procés d’incapacitació, van assistir a l’acte. La xerrada també va servir per presentar la Fundació Privada Tutelar l’Esguard, creada ara fa un any per l’Associació Sant Tomàs i Viver de Bell-lloc de Cardedeu per donar resposta a la necessitat de pares i tutors de les persones amb discapacitat intel•lectual de garantir el benestar i la qualitat de vida dels seus fills quan ells faltin.

Miquel Riera, president de la Fundació Privada Tutelar l’Esguard va ser el responsable de donar la benvinguda als assistents i agrair el suport rebut per la Federació Apps.

Seguidament, Josep Tresserras, vocal de l’Apps va remarcar la importància de pensar en el futur. Va destacar la necessitat per part dels familiars i persones amb algú al seu càrrec, de deixar constància en un document amb validesa jurídica de quina és la seva voluntat en cas de defunció.

L’advocat Genís Boadella, va ser el responsable d’explicar a les famílies el procés d’incapacitació, el règim jurídic de les institucions tutelars i quins són els tràmits per fer la demanda als jutjats.

Seguidament, Ricard Aceves, gerent de l’Associació Sant Tomàs va fer un breu recorregut històric explicant la necessitat i la importància de l’existència d’aquesta entitat de recent creació per Sant Tomàs i els seus usuaris i familiars.

Finalment Carlos Sopeña, vocal del patronat de la Fundació Tutelar l’Esguard, va presentar d’una manera més concreta quins són els valors de l’entitat i el seu funcionament. Roser Masgrau, referent tutelar, va presentar els serveis que s’ofereixen des de la Fundació Tutelar l’Esguard:


• L'assessorament, orientació i informació a les famílies

• La coordinació i afavoriment de la col•laboració entre les entitats que presten serveis al col•lectiu de persones amb discapacitat intel•lectual.

• La promoció i l’elaboració d’estudis sobre la situació del col•lectiu per tal d’influir en la definició de les polítiques socials i econòmiques dels poders públics que l’afectin.

La creació d'una fundació tutelar respon a la voluntat de l’Associació Sant Tomàs i Viver de Bell-lloc d’aprofitar el coneixement i la proximitat vers les realitats personals i familiars dels membres d’aquest col•lectiu per prestar-los un servei de qualitat i donar així continuïtat a la relació que ja existeix actualment.

Des de la Fundació Privada Tutelar l’Esguard actualment es gestiona 7 tuteles, quantitat que es preveu que augmenti considerablement en un futur pròxim, a causa de la necessitat creixent de l’existència d’aquesta nova entitat. L’àmbit geogràfic d’actuació correspon a Osona, El Vallès Oriental, El Bages, El Berguedà, El Ripollès, La Garrotxa i La Selva.