dilluns, 3 de maig del 2010

NOU CDIAP A CENTELLES


L’alcalde de Centelles, Miquel Arisa, i el President de l’Associació Sant Tomàs, Toni Ramírez, signen un conveni a través del qual l’Ajuntament cedeix, en dependències municipals, un espai perquè Sant Tomàs hi estableixi un Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP).

Fins aquests moments el Tris Tras, nom que rep el CDIAP gestionat per l’Associació Sant Tomàs, comptava amb dos centres a la comarca, un a Vic i un altre a Manlleu. A Manlleu, s’atenien els infants dels municipis del nord de la comarca i a Vic els del centre i sud. Amb l’obertura del nou CDIAP les famílies de Centelles, Balenyà, els Hostalets de Balenyà, Sant Martí de Centelles, Tona, Seva, Sant Miquel de Balenyà, el Brull i Aiguafreda s’estalviaran el desplaçament fins a Vic.

El CDIAP Tris Tras està integrat a la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública de Catalunya. És un servei d’àmbit comarcal que va iniciar la seva activitat ja fa 30 anys, essent el de Vic un dels 5 primers centres d’atenció precoç que es van engegar a Catalunya. Actualment n’hi ha més de 80 en tota la xarxa catalana.

El Tris Tras atén tots aquells infants de 0 a 6 anys que presenten algun trastorn en el seu desenvolupament o que tenen el risc de patir-lo, actualment més de 500. Els trastorns del desenvolupament poden ser crònics o transitoris, i d’etiologia diversa, ja sigui biològica, psicològica o social. S’entén per trastorn del desenvolupament qualsevol problema o alteració que interfereix l’evolució del nen, ja sigui motriu, cognitiu, sensorial, emocional, conductual, de llenguatge i comunicació, entre d’altres... Des del centre es treballa per la prevenció, la detecció, el diagnòstic i el tractament d’aquests tipus de trastorns.

El concepte d’atenció precoç parteix d’un enfocament global i integral, abordant la problemàtica del nen en una intervenció dirigida a l’infant, a la família, i als professionals de l’entorn del nen.

Aquesta atenció global va a càrrec d’un equip interdisciplinari format per professionals especialitzats en les diferents àrees del desenvolupament infantil, concretament en la psicologia, la pedagogia, la logopèdia, la fisioteràpia, el treball social i la neuropediatria.

Carme Godayol, directora del Tris Tras, també present a l’acte, ha destacat la contribució que el nou centre representarà per la millora de la qualitat de vida per aquestes famílies, i a més, la facilitat que comportarà per la coordinació entre els diferents dispositius relacionats amb la infància de la zona: les àrees bàsiques de salut, les escoles bressol, les escoles i els serveis socials.

Toni Ramírez, com a màxim representant de l’Associació Sant Tomàs, espera que aquesta iniciativa sigui d’interès pels actuals i futurs usuaris del Tris Tras d’Osona Sud, i ha agraït les facilitats que ha posat l’ajuntament de Centelles per obrir aquest nou centre al seu municipi.

Finalment, Miquel Arisa, alcalde de Centelles, ha valorat la importància d’apropar aquest servei als ciutadans residents a la zona del Congost. També ha agraït a Sant Tomàs la feina que fa com a institució.

El Tris Tras de Centelles estarà ubicat en un espai de l’Escola Bressol el Petit Pi, situada al c/ Casals, 3. L’equip estarà format per 5 professionals de les diferents disciplines que treballen en l’atenció precoç: una psicòloga, una pedagoga, una fisioterapeuta, una logopeda i una treballadora social. El servei d’atenció precoç estarà obert de dilluns a divendres, i es preveu que entri en funcionament el proper 3 de maig.