dilluns, 10 de maig del 2010

LES ORGANITZACIONS CATALANES DE DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL S'INTEGREN EN UN GRUP


L’aprovació en assemblea, el passat 28 d’abril, dels estatuts del nou Grup Dincat (Discapacitat intel•lectual Catalunya) ha suposat la unió de 310 entitats (entre elles l'Associació Sant Tomàs-Parmo) que atenen a 30.400 catalans amb discapacitat intel·lectual. Aquesta integració –que a efectes jurídics serà efectiva el proper 1 de juliol –arriba després de més d’un any de treball de les tres organitzacions que ara s’integren: APPS-Federació catalana pro persones amb discapacitat intel·lectual, Coordinadora de Tallers per a persones amb discapacitat psíquica de Catalunya i Associació empresarial d’Economia Social APPS, totes tres amb una llarga experiència en la defensa i atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Paral·lelament a la integració de les tres entitats, s’ha constituït una Federació d’associacions de mares i pares d’alumnes amb discapacitat intel·lectual, que també formarà part de Dincat. Aquesta nova Federació té com a objectiu representar els interessos d’aquest col·lectiu d’alumnes i de les seves famílies, tant d’aquells que estudien en escoles d’educació especial, com d’aquells que ho fan a l’escola ordinària.

Parlar amb una única veu

Els presidents de les tres associacions que s’han unit per crear Dincat (Josep Gomis, de Federació APPS, Efrèn Carbonell, de Coordinadora de Tallers, i Lola de la Fuente, de l’Associació empresarial APPS) van destacar la importància d’aquest acord en un sector tradicionalment atomitzat, ja que la majoria d’entitats les van crear, arreu de Catalunya, grups de pares que s’organitzaven per cobrir les necessitats dels seus fills amb discapacitat. En paraules d’Efrèn Carbonell, “les persones a les quals representem es mereixen aquesta entesa, aquesta major força que tindrà el sector en esdevenir una única veu”.

Els documents aprovats per les assemblees recollien la voluntat que ha guiat aquest procés d’integració: dotar de major visibilitat i capacitat d’influència (per a una millor defensa dels drets de les persones) el sector de la discapacitat intel·lectual i, alhora, millorar el servei que Dincat donarà a les 310 entitats associades al Grup, mitjançant el treball en xarxa i un millor aprofitament dels recursos. Les 310 associacions són entitats socials sense ànim de lucre, que representen i ofereixen serveis a les persones amb discapacitat intel•lectual en àmbits com l’habitatge, l’atenció diürna, el treball, l’educació, l’atenció precoç, la tutela, el lleure i l’associacionisme.

El 20 de maig, la presentació pública de Dincat

Dincat vol fer conèixer la societat catalana la nova etapa que s’obre després de la integració de les tres entitats i la creació del Grup. Per fer-ho, celebrarà un acte públic de presentació el proper 20 de maig a l’auditori de CaixaForum, que serà presidit pel president de la Generalitat, José Montilla. Amb motiu de la constitució de Dincat, s’ha creat el web http://www.dincat.cat/, on trobareu més informació sobre la història de les entitats que han acordat la seva creació, sobre les característiques del nou Grup i sobre l’acte del 20 de maig.