L'AISD - Viver Bell-lloc i l’Associació Sant Tomàs van presentar la Fundació Privada Tutelar l’Esguard el passat dijous 13 de maig al Centre Cultural de Cardedeu.
L’acte, al qual va assistir una seixantena de persones interessades en la tutela i el procés d’incapacitació, es va iniciar amb l’agraïment del seu president, Miquel Riera, a tots els que han fet possible el naixement de la Fundació, que ho va qualificar com “una fita molt important per defensar els drets de les persones discapacitades com a ciutadans de primera”.
Josep Tresserras, vocal de la Federació catalana pro persones amb discapacitat intel·lectual (APPS), va explicar que “les diferents entitats tutelars treballen amb l’administració per configurar un model de tutela de qualitat”. L’alcaldessa Calamanda Vila va felicitar els impulsors d’aquesta iniciativa i va expressar la seva satisfacció en veure tanta gent compromesa —i no només implicada— amb una causa com aquesta.
L’advocat Genís Boadella va parlar del procés d’incapacitació i la tutela. Una persona amb discapacitat conserva els drets i obligacions, que són inalienables, però la capacitat de gestionar-los passa a mans del tutor. Després d’explicar els tràmits que s’han de fer per dur a terme la incapacitació d’una persona, es va passar al torn de preguntes, on diverses persones van consultar-li dubtes sobre els seus casos particulars. El senyor Boadella va declarar que la durada del procés, des que es fa la demanda fins que l’aprova el jutge, és d’uns sis mesos, però que a Cardedeu, com que depèn dels Jutjats de Granollers, ho tenim, textualment, “fatal”. També va afegir que el cost està entre 1.500 i 2.000 euros, però que “qui no té recursos pot optar per l’assistència jurídica gratuïta”.
Tot seguit el vicepresident Manuel Palou va exposar que la Fundació Tutelar té cobertura intercomarcal, ja que el Viver Bell-lloc i l’Associació Sant Tomàs abasten el Vallès Oriental i Osona respectivament. Carlos Sopeña, del Viver Bell-lloc, va manifestar el seu desig que les persones tutelades per la Fundació puguin millorar la qualitat de vida, així com l’objectiu de vetllar per la seva inclusió social i promoure’n la pròpia autonomia. Roser Masgrau, responsable de l’àrea social de l’Esguard, va presentar els serveis que s’ofereixen i la situació actual de la Fundació —cinc tuteles i vint-i-quatre pre-tuteles—. L’acte es va tancar amb un piscolabis.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada