divendres, 30 d’abril del 2021

Presentació de Tac Osona Empresa d’Inserció SLU

Tac Osona engega una empresa d’inserció amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manlleu, i després d’un any de funcionament ja ha contractat 15 persones


Avui s’ha presentat a Manlleu l’empresa Tac Osona Empresa d’Inserció SLU, creada per la Fundació Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs, amb el suport i l’impuls de l’Ajuntament de Manlleu, i que es dedica a inserir sociolaboralment en el sector de la neteja i el manteniment d’espais persones que tenen dificultats per trobar feina. A dia d’avui l’empresa d’inserció compta amb 15 persones treballadores en procés d’inserció, 8 homes i 7 dones, principalment de Manlleu, la majoria de més de 45 anys.

 

En l’acte que s’ha fet aquest matí, per part de Sant Tomàs i Tac Osona hi han intervingut el vicepresident primer, Bernat Prat, el director de l’Àrea Empresarial, Ricard Gorgals, i la responsable de la Unitat de Suport a l'Activitat Professional, Chus Cordero, i per part de l’Ajuntament de Manlleu, l’alcalde, Àlex Garrido, el regidor de Promoció Econòmica, Eudald Sellarès, i el regidor de Serveis Socials i membre del patronat de Sant Tomàs en representació del consistori manlleuenc, Pere Compte. També hi han participat dos treballadors de l’empresa d’inserció, Yaritza Ribera i Mohamed Rouji. La presentació s’ha fet a la Piscina Municipal de Manlleu que, precisament, és una de les instal·lacions que netegen persones de l’empresa d’inserció de Tac Osona.

En la presentació, l’alcalde ha explicat que “a Manlleu hi ha un atur estructural de persones que porten molts anys sense trobar una feina, i que, sense ajuda, tenen molt difícil aconseguir una oportunitat laboral. Des de l’empresa d’inserció se’ls dona precisament l’oportunitat de treballar i d’acabar inserint-se en el mercat de treball”.

L’empresa d’inserció és un complement a l’activitat de Centre Especial de Treball (CET) que realitza la Fundació Tac Osona, per atendre aquest altre col·lectiu i poder cobrir vacants de llocs de treball que fins ara no es podien cobrir amb persones amb discapacitat.

Bernat Prat ha explicat que el Patronat de Tac Osona va aprovar la creació de l’empresa d’inserció el 2019, i es va posar en marxa el primer trimestre de 2020, just abans de la pandèmia de la Covid-19. Prat ha destacat que “les persones contractades per l’empresa d’inserció treballen conjuntament amb persones del CET, i la diversitat de perfils, amb diferents talents i capacitats, suposa un enriquiment per a l’organització i afavoreix la inclusió dels diferents col·lectius”.


Per part seva, el regidor Pere Compte ha agraït la tasca de les entitats socials a l’hora de treballar conjuntament amb les administracions per donar resposta a les necessitats de la societat, i he remarcat que “sempre hi són quan les necessitem”. El regidor Eudald Sellarès ha agraït el treball transversal a dins de l’Ajuntament i en coordinació amb les entitats socials i ha remarcat la importància d’oferir oportunitats a les persones que ho necessiten, com fa l’empresa d’inserció.

Ricard Gorgals ha explicat que la necessitat de crear Tac Osona Empresa d’Inserció SLU es va detectar a la Xarxa d’Iniciatives d’Economia Social i Solidària (XEES) de Manlleu, de la qual Tac Osona en forma part. Després d’un treball conjunt entre Tac i l’Ajuntament per veure com es podia oferir una sortida laboral a aquestes persones en situació vulnerable desocupades es va impulsar l’empresa d’inserció per treballar en el sector de la neteja, la desinfecció i el manteniment d’espais.
 
Gorgals ha volgut remarcar el suport per part de les administracions a través de la licitació de contractes reservats, tal com preveu la Llei 9/2017 de contractes del sector públic, per la qual es fan determinades licitacions perquè les executin CETs o empreses d’inserció, i ha posat com a exemple l’Ajuntament de Manlleu.

Gorgals també ha afirmat que després d’un any de funcionament, el balanç és positiu ja que si bé ha estat un any difícil per la pandèmia de la Covid-19, en el sector de la neteja i la desinfecció hi ha hagut feina, i Tac Osona ha incrementat els clients d’aquest sector i ha pogut ocupar-hi persones.

L’empresa d'inserció es defineix com una empresa que porta a terme activitats econòmiques de producció de béns o de prestació de serveis, amb la finalitat primordial d’afavorir la integració sociolaboral de persones en situació o risc greu d'exclusió social, i compta amb ajuts de l’administració per complir aquest objectiu. Per poder ser contractades per l’empresa d’inserció les persones candidates han de disposar d’un informe favorable dels serveis socials que acrediti que estan en situació o risc greu d’exclusió social.

Per la seva banda, Chus Cordero ha explicat que “des de Tac Osona en lloc de parlar de persones en risc d’exclusió social volem canviar la mirada que fem cap a aquestes persones i parlem de persones en procés d’inserció, posant precisament el focus en l’oportunitat que representa per elles ser contractades per l’empresa d’inserció, que actua de pont cap a l’empresa ordinària”.

Cordero ha remarcat el treball conjunt amb l’Ajuntament de Manlleu per la selecció de les persones, ja que Tac Osona empresa d’inserció SLU contracta persones per dues vies: a través del Programa Incorpora de Sant Tomàs, o a través dels candidats que proposa el Servei local d‘ocupació de l’OPE de Manlleu, que fa una preselecció de les persones que poden ocupar algun dels llocs de treball, i garanteix que tenen el perfil competencial requerit i que compleixen els requisits per ser contractades per una empresa d’inserció.


Pel que fa al cos tècnic de l’empresa d’inserció, hi ha 2 perfils professionals. D’una banda, es fa la tasca d’acompanyament en el lloc de treball i de formació en les competències tècniques requerides. D’altra banda, hi ha l’acompanyament a la inserció, ja que, a banda de la feina que desenvolupen els treballadors, també han de rebre formació perquè puguin fer el salt al mercat de treball. Dins d’aquesta formació hi ha competències transversals com ara flexibilitat, treball en equip, comunicació i tècniques de recerca de feina.

L’objectiu de l’empresa d’inserció és que les persones siguin competents per trobar feina en el mínim temps possible, si bé tenen un màxim de 36 mesos per fer-ho. Que trobin feina és positiu tant per elles com per l’empresa d’inserció que, d’aquesta manera, podrà contractar altres persones que ho necessitin, i així generar majors oportunitats d’inserció i complir una important funció social.


En la seva intervenció, Mohamed Rouji s’ha mostrat content de treballar a l’empresa d’inserció. Ha explicat que durant temps va fer recerca de feina, va fer cursos a l’Ajuntament, va trobar feines però no li duraven, i finalment va acabar trobant feina a l’empresa d’inserció, on ja hi porta mesos treballant i s’ha mostrat content per aconseguir una continuïtat laboral. Segons ha afirmat l’Albert, el seu monitor de referència, la seva feina està donant molts bons resultats.

En la seva intervenció, Yaritza Ribera ha explicat que també va fer cursos de formació i va trobar persones que la van ajudar a tirar endavant, i s’ha mostrat contenta per l’oportunitat de treballar que li ha donat l’empresa d’inserció. La seva tècnica de referència, la Carme, ha posat en valor el suport i l’acompanyament en el lloc de treball que fan els monitors de Tac, ja que facilita l’aprenentatge a les persones en procés d’inserció, i els dona seguretat. A més, ha remarcat que el fet que en l’empresa treballin amb persones amb discapacitat fa que s’adonin que poden treballar com elles, i això n’afavoreix la integració social.