divendres, 17 de gener del 2020

El conseller de Treball lliura certificats de professionalitat a treballadors de Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs


Es tracta d’una iniciativa pionera amb la qual persones amb discapacitat intel·lectual han estat avaluades per acreditar la seva competència professional

El dijous 16 de gener a la tarda es va fer a Barcelona l’acte de lliurament de les acreditacions dels coneixements professionals a les 19 persones de Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs, i de la Fundació Viver de Bell-lloc que han participat en un programa pioner del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.


Els participants en aquest programa són persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental que treballen en Centres Especials de Treball, amb experiència professional i/o formació no formal, però que no disposaven d’acreditació oficial per poder demostrar la seva qualificació. A partir d’ara, amb el certificat obtingut, ja ho podran fer, cosa que els pot facilitar l’accés al mercat de treball ordinari.

En concret, 11 persones treballadores de les seccions de jardineria i neteja de Tac Osona han rebut el certificat després de superar un procés d’avaluació que va començar fa prop d’un any i que ha acreditat la seva competència professional. El procediment d’acreditació de les competències professionals que s’ha aplicat és el mateix que en qualsevol altre tipus d’acreditació ordinària per aconseguir un certificat de professionalitat. Les comissions avaluadores han estat formades per professionals que treballen directament amb el col·lectiu i professionals dels àmbits de la jardineria i la neteja.


En l’acte de lliurament dels diplomes, que va tenir lloc a la seu de la patronal Pimec, van voler acompanyar els treballadors el director general de Sant Tomàs, Ricard Aceves, la directora de l’Àrea laboral de les persones, Tina Gonzàlez, el director de la secció de neteja, Josep Tarrés, el director de la secció de Jardineria, Pere Molist, i la tècnica d’USAP Caterina Martí.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i la directora del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, Ariadna Rectoret, van lliurar els certificats de professionalitat a les persones participants. En el seu discurs, El Homrani va felicitar les persones acreditades i va afirmar que “el treball genera autonomia i inclusió. No hi ha millor manera d’empoderar-se, que tenir una certificació professional.”

 
 
 

Les persones participants estaven molt contentes amb els seus certificats. En nom dels treballadors de jardineria va intervenir Lino Rubio, de Viver de Bell-lloc, i en representació dels treballadors de neteja ho va fer Manel Lerga, de Tac Osona. En Manel, que es va mostrar molt content i emocionat, va dir “espero que aquesta certificació em doni més oportunitats en el món laboral. Amb aquest procés les persones amb discapacitat ens hem demostrat que podem arribar on ens proposem”. 


En representació dels professionals avaluadors va intervenir el director de la secció de neteja de Tac Osona, Josep Tarrés, que va felicitar les persones acreditades i va explicat que per elles aquest procés d'acreditació "no ha suposat fer res diferent del que ja estant fent dia a dia a la seva feina, en què no només demostren les seves capacitats sinó també dignifiquen la seva feina, especialment en la neteja, fent visible que es tracta d'un ofici com qualsevol altre. Poder posar-ho en valor amb el certificat de professionalitat ha permès demostrar-nos el nivell tècnic que tenen aquests treballadors".


Aquest pla pioner ha estat liderat i coordinat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i s’ha desenvolupat conjuntament entre el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), les entitats representatives de les persones amb discapacitat intel·lectual (Associació Empresarial d’Economia Social Dincat, AMMFEINA i Associació APRENEM) i la patronal Pimec.

Ahir també es va anunciar que gràcies a l’èxit d’aquesta primera prova pilot s’obrirà una nova convocatòria d’avaluació i acreditació de competències professionals en què hi participaran 64 persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental que també es dediquen a tasques de jardineria i neteja, 5 de les quals seran persones treballadores de la secció de neteja de Tac Osona.