dimarts, 18 de juny del 2019

Es presenta el Llibre Blanc per a la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats als CETs de Catalunya

El dilluns 17 de juny es va fer la presentació del “Llibre Blanc per a la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats als centres especials de treball de Catalunya”, impulsat per l’Associació Empresarial d’Economia Social (AEES) Dincat i elaborat per l’IESE Business School, en un acte que es va fer a l’auditori del Cosmocaixa de Barcelona, conduït per la periodista Laura Rosel, i al qual hi van assistir més de 250 persones.

El llibre blanc recull els principis i eixos clau que han de guiar la co-creació d’un nou model de Centres Especials de Treball per poder garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats.


El president d’AEES, Manel Palou, va agrair la implicació i el lideratge de l’IESE, posant de manifest el rigor, l’eficàcia i el coneixement que havien aportat a l’estudi. També va tenir unes paraules de reconeixement a la col·laboració imprescindible de les entitats associades i d’AMMFEINA, destacant així que el llibre blanc és el resultat d’un treball coordinat i participat en el que han col·laborat diferents actors que han cregut en el projecte i que s’hi han implicat amb compromís i dedicació.

L’acte va comptar amb la participació del president de la Generalitat, Quim Torra, que va reafirmar el seu compromís personal i del seu govern amb el sector de la discapacitat. Torra va parlar de la situació actual dels CETS arran de l’augment del Salari Mínim Interprofessional, va demanar a l’Estat responsabilitats i va afirmar que des de la Generalitat s’ha donat prioritat a la resolució d’aquesta situació. En aquest sentit, des del Govern s’aposta per treballar conjuntament en un nou model d’inserció sòciolaboral que sigui flexible i plural que converteixi a Catalunya en un país capdavanter en aquesta matèria.
 
Tot seguit es va fer un homenatge al professor José Antonio Segarra, l’acadèmic que va impulsar i coordinar el llibre blanc, i que va morir el maig passat. Per glossar la seva figura va intervenir Cristóbal Colom, president de la Fageda, entitat de la qual Segarra n’era patró.

A continuació, hi va intervenir com a vocal dels CETs de l’AEES Dincat Ricard Aceves, director general de Sant Tomàs, que va emmarcar el projecte del llibre blanç. Va exposar els orígens dels CETS i va enumerar els problemes principals als que han de fer front: aparició i creixement de fórmules mercantils i lucratives, envelliment prematur de les persones amb discapacitat i especials dificultats, manca d’instruments formatius pel col·lectiu, retallades en el finançament públic, entre d’altres. 



El professor Joan Fontrodona va ser la persona encarregada d’exposar els principals resultats del Llibre Blanc. Concretament va parlar de les singularitats dels CETS associats a l’AEES Dincat, singularitats que venen donades pel seu propòsit (millora de les condicions de vida de les persones amb especials dificultats), del seu projecte (basat en serveis d’atenció integral a les persones), de la seva àmplia implantació territorial i de la seva configuració jurídica (entitats sense ànim de lucre).

El professor també va fer menció als principals reptes dels CETS, destacant les retallades, les rígides normatives administratives, la capacitat competitiva o la inflació de costos (SMI) versus la baixa productivitat derivada de les especials dificultats del col·lectiu.

Les propostes que presenta el Llibre Blanc passen, principalment, per una aposta per la discriminació positiva per a l’especial dificultat, per una discriminació positiva per a les entitats de la iniciativa social i per un procés de co-creació amb els agents implicats. Tot això, seguint 8 eixos clau, dels quals destacarien la formació, la flexibilització i l’adaptació al cicle vital de la persona o el finançament i la discriminació positiva.

Finalitzada l’exposició dels principals aspectes del Llibre Blanc, es va fer una taula rodona sobre la funció social dels centres especials de treball. En aquest moment va intervenir la treballadora de Tac Osona Sandra Plans, que va donar la seva visió del que per ella representa poder treballar, per poder tenir els seus propis recursos, per socialitzar amb altres persones o per tenir responsabilitats. 




En representació de les famílies va intervenir el president de Fira Barcelona Pau Relat, pare d’una noia amb discapacitat, que va apel·lar a l’administració a implicar-se en el desplegament de totes aquelles mesures necessàries per garantir el dret al treball del col·lectiu.

També van intervenir el secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, i la subdirectora general de polítiques actives d’ocupació del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Socialdel govern espanyol, María José Martín Bernabé, i Ricard Aceves, que van abordar diferents aspectes relacionats amb el present i, sobretot, amb el futur dels Centres Especials de Treball.

Aceves va recordar que tot i que és fonamental trobar solucions a la situació actual dels CET, també cal treballar i co-crear per desenvolupar un nou model que aposti per la flexibilització i la formació dual.

  
L’acte va concloure amb els agraïments del Manel Palou i amb el desig que el desplegament del Llibre Blanc compti amb la implicació de tots els agents, per permetre així garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats i marcant un abans i un després en el sector.