dilluns, 30 de març de 2015

Sant Tomàs se suma a la ILP contra al copagament

• Les entitats de la discapacitat s’han mobilitzat per posar en marxa una Iniciativa Legislativa Popular que modifiqui la Llei de Dependència i canviï els criteris de copagament dels serveis.

• L'objectiu de la campanya és aconseguir 500.000 signatures a tot l'Estat.

L’Associació Sant Tomàs se suma a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que ha engegat el sector de la discapacitat per modificar la Llei de Dependència. La campanya, amb el títol “No al copagament confiscatori”, pretén recollir 500.000 signatures a tot L’Estat abans del 31 de juliol i portar el canvi legal al Congrés dels Diputats.

L’objectiu és modificar la norma perquè s'estableixin uns criteris justos i equitatius sobre l'aportació econòmica de les persones amb discapacitat en el cost de determinats serveis amb places concertades, més conegut com a copagament.

La ILP proposa que quedin exempts del copagament les persones que rebin menys de 1.331€ al mes, fixar una aportació màxima per persona que no superi el 60% del cost del servei al qual s'accedeix i garantir a la persona dependent una quantitat destinada als diners de butxaca per a despeses personals que no sigui inferior al 40% de la seva capacitat econòmica. Ara, queden uns 130€ al mes, una quantitat clarament insuficient per cobrir aquestes despeses personals (roba, calçat, transport, higiene personal, atenció mèdica especialitzada i lleure, entre altres).

Pel que fa a la incorporació del patrimoni en el copagament, Dincat (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual) constata que els càlculs de copagament s’han establert amb criteris que correspondrien a l’àmbit de la gent gran i no a la realitat de les persones amb discapacitat. El copagament no té en compte que els estalvis que puguin tenir les persones han de durar molt temps perquè la discapacitat és per sempre. En la majoria dels casos acostumen a ser persones amb petits estalvis que, per contra, computen molt en el copagament. Una gran part són persones joves que ràpidament es quedaran sense aquests estalvis perquè han de pagar un servei que necessitaran tota la vida.

Les entitats denuncien que les Administracions cada cop estan reduint més les seves aportacions en el sistema de copagament i que la pressió econòmica s’està traslladant a les famílies. A més, alerten que l’actual copagament posa en risc l’autonomia de les persones, dificulta la pròpia capacitat de decisió de les persones i les condemna a l’exclusió social. El sector de la discapacitat reclama al Govern que aturi l’ordre i l’emplaça a negociar amb els agents socials implicats. Es demana començar des de zero i que l’executiu català replantegi la normativa conjuntament amb el sector per aconseguir una aportació econòmica justa per a cada situació. Les persones amb discapacitat han de viure amb dignitat, igual que la resta de ciutadans.