dimecres, 30 de juliol de 2014

L'Associació Sant Tomàs podrà consolidar l'edifici històric que li dóna nom: el Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes· Els recursos, 680.064.45€, provenen de la signatura d’un conveni de col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’empresa Cedinsa.

· Aquest matí ha tingut lloc l’acte de la signatura al Museu de l’art de la pell de Vic

· Sant Tomàs també comptarà amb el suport de l’Ajuntament de Calldetenes per desenvolupar el Pla Director d’usos de l’edificiA la fotografia, de dreta a esquerra fent entrega del llibre de Sant Tomàs: Marc Verdaguer, alcalde de Calldetenes; Toni Ramírez, president de Sant Tomàs; Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Ricard Aceves, director general de Sant Tomàs.

Aquest matí s’ha signat el conveni de col·laboració amb el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en el qual s’especifica que s’estableix el nivell de col·laboració i coordinació entre el Departament de Cultura, Cedinsa i l’Associació Sant Tomàs en el desenvolupament de l’actuació consistent en l’elaboració del projecte i execució de les obres de consolidació de l’antic Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes, del qual l’entitat n’és propietària.

L’acte s’ha celebrat aquest matí al Museu de l’art de la pell de Vic i hi ha assistit Ferran Mascarell i Canalda, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manel Manrique Gual, director general de Cedinsa Eix Transversal, concessionària de la Generalitatde Catalunya, Sau i Toni Ramírez i Juvany, president de Sant Tomàs. La signatura és la resolució definitiva del conveni marc signat el 20 de novembre de 2012 entre els Departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i Cedinsa Eix Transversal, pel qual van donar compliment a la legislació, que estableix que la Generalitat ha de reservar en els pressupostos de les obres públiques una partida mínima de l’u per cent amb la finalitat d’invertir-la en el patrimoni cultural.

El conveni es va signar amb l’objectiu de dur a terme la restauració, conservació i recuperació i millora de béns d’interès històric, artístic i arqueològic, patrocinades per CEDINSA, especialment a la Catalunya Central. Finalment, després de dos anys, en les actuacions d’interès de la Generalitat de Catalunya que Cedinsa es compromet a patrocinar, hi ha l’actuació consistent en l’elaboració del projecte i consolidació de l’antic Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes: cobertes, nau secundària, claustre i nau principal, a Calldetenes (Osona), amb un pressupost total previst del 680.064, 45€-

La col·laboració entre les parts anirà encaminada a assegurar l’assoliment dels objectius de millora i adequació del Monestir i la seva correcta execució, en benefici del propi bé i del territori en el qual s’emplaça, per obtenir una bona rendibilitat social i per afavorir la projecció del patrimoni cultural català.

El Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes està declarat bé cultural d’interès local, des del 1986, i es tramitarà properament la seva declaració com a bé d’interès nacional. Tenint en compte que la finca, forma part del terme municipal de Calldetenes i de la ruta Verdagueriana que passa pel municipi, l’ajuntament també ha signat un conveni amb l’Associació Sant Tomàs en el qual es compromet a encarregar la redacció del Pla Director (d’usos) per part de la Diputació de Barcelona, en concret a la Secció Tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. A més de facilitar les llicències i permisos necessaris per l‘execució de les obres, les quals hauran de comptar amb l’aprovació de l’Ajuntament de Calldetenes i la conformitat de Sant Tomàs.

L’Associació Sant Tomàs, per desenvolupar el Pla Director (d’usos) també compta amb els 20 millors projectes d’estudiants de l’últim i penúltim curs d’arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya del curs 2012-2013, i que es van poder veure en una exposició al col·legi d’arquitectes d’Osona el mes de juliol de l’any passat.

L’edifici té un alta valor sentimental per l’entitat des que el 1973 va ser adquirit a l’ordre dels pares camils gràcies a una campanya popular. Durant molts anys l’entitat hi va desenvolupar la seva activitat i l’Escola Estel i alguns serveis per adults hi tingueren la seva seu.

El pas dels anys, les noves necessitats i les normatives més estrictes, varen fer inadequat l’edifici per als usos que tenia i, des de que es va quedar buit ara fa 7 anys, que l’entitat ha estat cercant fons per conservar aquest patrimoni tant valuós per a l’entitat i la comarca.

L’edifici implica una gran responsabilitat per Sant Tomàs, però alhora també una gran oportunitat per desenvolupar-hi nous usos. En l’estudi del pla director, es valoraran diverses possibilitats com ara, l’ús l’hoteler, el de residència, el de centre dedicat a les activitats i innovació entorn a la discapacitat o el d’un edifici que aculli diferents projectes compatibles i sinèrgics entre ells.


Cap comentari: