dimecres, 23 de maig del 2018

Sant Tomàs posa en marxa el projecte d’inclusió social "Som-hi"

Sant Tomàs ha iniciat aquest any el projecte formatiu d’inclusió social “Som-hi”, per donar resposta a persones que s’han adreçat a l’entitat i que ara mateix no tenen encaix en cap dels serveis. Aquest programa s’allargarà durant tot l’any, fins al mes de desembre.

Sant Tomàs disposa d’una cartera de serveis que cobreix les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual en les diverses etapes de la seva trajectòria vital. Però hi ha persones que han contactat amb l’entitat a través del Servei d’Atenció a Famílies i Demandes i que s’han trobat que, de moment, per una o altra raó, no poden accedir ni a cap dels serveis de l’entitat ni a d’altres recursos que ofereix la comunitat.



Quedar-se a casa no és una opció i per això Sant Tomàs ha creat “Som-hi”, on 14 persones d’edats compreses entre els 20 i els 65 anys, repartides en dos grups, reben suport durant dues tardes per setmana en aspectes com la inclusió social, la vinculació a la comunitat, la coneixença i les relacions interpersonals. El projecte compta amb una educadora i dues tècniques de suport.

En les sessions, d’una durada de quatre hores, es treballen diferents eines de capacitació, creixement personal i gestió de les emocions. Per exemple, cadascun dels participants posa en comú quins són els seus interessos i inquietuds i es fa un treball conjunt per trobar la manera de cultivar-los o d’aprofundir-hi.

En els grups es potencia el treball en equip i es treballen les relacions entre iguals, i també es tracta l’accés a les xarxes socials i a la informació a través d’Internet, entre d’altres aspectes. En algunes sessions també han fet sortides a la natura, a diferents equipaments culturals com la biblioteca o l’oficina de turisme, o bé han sortit a berenar o a celebrar els aniversaris.

Quan els participants al projecte “Som-hi” troben encaix en algun dels serveis de Sant Tomàs deixen el seu lloc a alguna altra persona.