dimarts, 29 de novembre del 2016

S’inicien les obres de rehabilitació del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes

Aquest novembre s’han iniciat les obres de restauració del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes. Les actuacions formen part de l’acord de col·laboració que l’Associació Sant Tomàs, com a propietària, va signar amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb l’empresa Cedinsa Eix Transversal, per a la recuperació de béns d’interès arqueològic de la Catalunya Central, amb fons procedents de l’1% cultural.

Les obres consten de diverses actuacions de consolidació estructural del claustre renaixentista i rehabilitació de les cobertes i de restauració de l’església, i volen posar en valor el monestir en el conjunt del patrimoni cultural català. Tenen un finançament de 680.064 euros, duraran aproximadament 12 mesos, i les executa l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas.

El claustre, de dos pisos i d’estil renaixentista i gòtic tardà, és un dels pocs que es conserven a Catalunya. L’antic monestir, fundat per la família Riudeperes a finals del segle XI, ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Al segle XVI es van restaurar els edificis del convent i el claustre va ser reconstruït completament i va substituir l’anterior, d’estil romànic.


La rehabilitació del claustre renaixentista se centra en la reconstrucció de les voltes d’aresta, esfondrades el 2013, la col·locació d’un nou paviment de fusta i la rehabilitació de totes les cobertes del claustre. També es restauraran tots els elements petris que configuren el claustre i se sanejarà el pou del pati. Segons el Departament de Cultura, es farà la retirada de la capella empaperada amb segells de Franco que es troba al primer pis del claustre. Aquesta capella la van fer uns monjos de l'orde dels Camils durant l'època franquista, en concret porta data de 1958.

Pel que fa a l’església, es rehabilitaran les cobertes de fusta del vessant nord, es reconstruirà la coberta de l’absis i s’eliminarà la coberta de fibrociment, amb l’objectiu de recuperar la seva imatge original de terrassa, al nord-est. També s’eliminaran els elements afegits a les cobertes de les naus principal i secundària, per restablir la volumetria original de l’església.



El monestir de Sant Tomàs de Riudeperes té un gran valor sentimental per l’Associació Sant Tomàs, que el va comprar a l’orde dels pares camils el 1973 gràcies a una campanya popular. Durant molts anys l’entitat hi va desenvolupar la seva activitat i l’Escola Estel i alguns serveis per adults hi tingueren la seu fins fa 9 anys. Des de llavors l’entitat ha buscat fons per conservar aquest patrimoni tan valuós per a l’entitat i la comarca. Actualment es troba en molt mal estat de conservació i finalment s’hi podrà actuar per retornar l’aspecte original de les estructures arquitectòniques.

La finca de Sant Tomàs forma part del terme municipal de Calldetenes i de la ruta Verdagueriana que passa pel municipi. El monestir està declarat bé cultural d’interès local des del 1986. L’octubre passat l’Ajuntament de Calldetenes el va declarar bé d'interès públic i properament podria ser declarat bé cultural d’interès nacional.


La Diputació de Barcelona va lliurar el maig passat a l’Ajuntament de Calldetenes el Pla Director del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, elaborat per la Secció Tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. El Pla Director planteja les actuacions futures per preservar els valors patrimonials, arquitectònics i artístics del monestir, a partir de la comprensió del seu origen i la seva evolució d’usos i constructiva.