dimecres, 18 de setembre del 2013

Sant Tomàs entre els 300 usuaris del Programa de Suport a l'Autonomia de la Pròpia llar que envolten amb una cadena la conselleria de Benestar Social per protestar contra la retallada


cadena suport llar

Informació facilitada per Dincat:

Més de 300 usuaris i usuàries del Programa de Suport a l'Autonomia a la Pròpia Llar dels quals una petita representació eren de l'Associació Sant Tomàs, acompanyats de professionals i familiars, han format una cadena humana davant la Conselleria de Benestar Social i Família per protestar per la retallada aplicada en aquesta prestació. La Generalitat ha reduït un 20% el pressupost del programa amb efectes retroactius des del mes de gener, el que genera un problema financer per a les entitats sense ànim de lucre que el presten i que ja han pagat els sous dels professionals.

"El departament de Benestar Social i Família s'ho pot replantejar i fer marxa enrere en la decisió d'aplicar una retallada retroactiva, sobretot sense haver fet cap avís previ. Els sous ja s'han pagat i nosaltres som dins d'un conveni laboral que hem de complir. Tampoc podem treure recursos econòmics d'altres partides perquè també han patit retallades significatives i perquè no s'estan pagant al dia" assegura Rosa Cadenas, presidenta de Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya).

Fins ara, la subvenció que es rebia era de 626,35 euros/mensuals i, després de la tisorada, el mòdul queda fixat en 500 euros/mensuals, xifra que dificulta la continuïtat del programa. "Les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament són aquí per reclamar en primera persona que no volen tornar a casa i que volen tenir el seu propi projecte de vida, com qualsevol altre ciutadà" afegeix Cadenas.

El Programa de Suport a l'Autonomia a la Pròpia Llar és un pilar fonamental per a la plena inclusió a la societat de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament que volen viure de manera independent i autònoma. Les subvencions es destinen a pagar els sous corresponents als equips especialitzats que donen suport a les persones en àrees com la cura personal, vida a la llar, acompanyament en la resolució de tràmits i gestions administratives, organització i administració de l'economia personal i domèstica, del temps de lleure o suport entre les relacions socials, personals i familiars, entre altres.

Dincat denuncia que la retallada del 20% queda molt lluny de la mitjana de les tisorades en altres programes de la cartera de serveis socials (que són d'entre un 3,5%-4,5%) i alerta de les conseqüències que pot tenir, com apunta la presidenta de Dincat: "Temem quin pot ser el futur del programa. Amb menys diners no podem continuar donant la mateixa qualitat en el servei i s'haurà de veure com les entitats fan front a aquesta tisorada".

A banda de la cadena humana, s'ha entrat a registre les més de 250 cartes que els usuaris i usuàries han escrit a la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, on mostren el seu rebuig a la tisorada i on exposen què els permet fer el programa i com els ajuda en el seu dia a dia.

Actualment, 650 persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament reben aquest servei a Catalunya a través de 44 entitats sense ànim de lucre que pertanyen a Dincat. L'entitat demana a la Generalitat que es creï una taula de negociació que pugui revisar el model d'atenció a les persones amb discapacitatamb l'objectiu de preservar el programa.