dijous, 20 de juny del 2013

TAC Osona apareixerà per TV3 al programa Valors del dilluns 24 de juny

VALORS

El Centre Especial de Treball de l'Associació Sant Tomàs, Tac Osona, apareixerà per TV3 a l'estrena “Valors”, el dilluns 24 de juny a les 20’05. El documental està dirigir per Morrosko Vila-San-Juan i produït per Séptimo Elemento i Televisó de Catalunya amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i Diputació de Barcelona.

link amb el trailer: https://vimeo.com/68548085
Nota de premsa enviada per la Morrosko: 

SINOPSI
En l'actual context de crisi, la inserció laboral de persones amb dificultats no sembla una prioritat. Per sort, a Catalunya el tercer sector té un teixit sòlid i arrelat on existeixen diversos models de CET (Centres Especials de Treball) que donen treball a persones en risc d'exclusió.  

L'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona impulsen des de fa uns anys un programa de col·laboració perquè aquests centres puguin treballar en el manteniment i conservació de la Xarxa de Parcs Naturals.  Un programa que aconsegueix conjuntar la integració i el medi ambient.

Amb aquest documental s’ha volgut conèixer la realitat d'alguns d'aquests centres i d'alguns dels seus beneficiaris. Des de Badalona, on es troba l'empresa Can Cet, a Cardedeu, on té la seva seu la gent que treballa per a Viver de Bell-lloc i La Tavella passant per Vic, on l'empresa Tac Osona té contractades a més de 200 persones amb dificultats o al Parc Natural de la Serra de Collserola, on diversos presos poden treballar en els boscos gràcies al CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció), trobem alguns exemples d’aquest treball diari i tan important.

PERSONATGES PRINCIPALS
Dani. Pateix esquizofrènia. Li agrada jugar al futbol i estar amb els seus amics. No ho tindria gens fàcil per trobar feina, i molt menys en un entorn natural i a l'aire lliure, si no fos per la gent de Viver de Bell-lloc.
Antonio és un dels molts presos que encara queden a la presó Model de Barcelona. Cada dia s'aixeca a les cinc del matí i es va fins a Badalona, on CIRE té la seva nau central, prepara totes les eines i d'aquí se’n va amb tota la brigada al bosc que els toqui per treballar.
Anna té 23 anys i visió reduïda. Amb molta voluntat i l'ajuda de l'ONCE ha pogut estudiar la carrera de fisioteràpia. Com gairebé tots els seus companys de promoció té serioses dificultats per trobar feina. Ha contactat amb una empresa d’Internet que dóna oportunitats a gent amb discapacitat.
Jorge León. Can Cet és un centre especial de treball format per 130 treballadors, el 85% dels quals tenen algun tipus de discapacitat. El seu responsable és un emprenedor que demostra que és possible combinar el benefici econòmic amb el social.
Lluïsa Oller és una institució a Cardedeu i ha rebut diversos premis i distincions per la seva labor social. És Presidenta i un dels membres més actius de la Fundació Viver de Bell-lloc i porta més de 30 anys acollint a casa seva a persones en risc d'exclusió. La seva il·lusió i el seu compromís amb la societat que l’envolta son realment contagiosos.


Algunes dades que surten al documental...


El 63,3% de les persones amb discapacitat que estan treballant a Catalunya ho està fent en un Centre Especial de Treball.

L’economia social representa un 10% de l’activitat econòmica de Catalunya.

A Catalunya només 4 de cada 10 persones, amb discapacitat legalment reconeguda, treballen.

El 6,03% de la població catalana té alguna discapacitat legalment reconeguda.

El 18% de la població catalana pateix un trastorn mental.

L’origen dels Centres Especials de Treball es remunta a la Llei d’Integració Social dels Minusvàlids (LISMI) del 1982.

EQUIP
Producció Executiva
Pablo Sánchez Marquiegui
Direcció
Morrosko Vila-San-Juan
Guió i documentació
Marc Serena
Morrosko Vila-San-Juan
Muntatge
Pau Atienza
Fotografia
Benet Román
Segona càmera
Roger Lapuente
So
Jordi Salinas
Música
Gerard Gil
Producció
Carlos Miravete
Eva Rubio
Art i grafisme

Nacho Ginestra