dimarts, 3 de juliol de 2012

El Centre Especial de Treball Tac Osona de l’Associació Sant Tomàs ja és una fundació privada.Avui al matí, el president de l’Associació Sant Tomas, Toni Ramírez; el director general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Xavi López; l’alcalde de Manlleu, el Sr. Pere Prat; el president del Consell Empresarial d’Osona, Joan Rovira; el president de la Cambra de comerç d’Osona, Josep Pujades ; el director general de Sant Tomàs, Ricard Aceves i el director de l’Àrea empresarial i de qualitat de Sant Tomàs, Ricard Gorgals han presentat la Fundació Privada Tac Osona, l’empresa social de l’Associació Sant Tomàs.

L’acte ha tingut lloc a Manlleu, la seu social de la nova Fundació. Els assistents han pogut visitar les instal·lacions de ben a prop i conèixer la realitat d’un Centre Especial de Treball que va iniciar la seva activitat al 1978 amb una trentena d’usuaris. Actualment compta amb 200 treballadors amb algun tipus de discapacitat, preferentment intel·lectual, i factura 4 milions d’euros.

Durant l’acte, Toni Ramírez ha destacat que, seguint les recomanacions del departament d’Empresa i Ocupació, l’entitat ja va aprovar el 2008 crear la Fundació Tac Osona, per tal de separar les dues realitats de Sant Tomàs: l’àrea social i educativa de l’àrea l’empresarial i se’n ha mostrat molt satisfet.

D’altra banda, Ricard Aceves, ha indicat que aquest nou canvi representa una millora de l’estructura jurídica i organitzativa, alhora que manté tant la propietat com la direcció unificada dins de Sant Tomàs.  També ha destacat que amb aquest naixement també s’actualitza la imatge de Tac Osona, canviant-ne el logotip: l’ocell ja conegut, per una circumferència de persones entrellaçades i incloent-hi l’eslògan empresa social. També a partir d’ara compta amb una web pròpia www.tacosona.cat

Ricard Gorgals ha explicat els dos projectes que Tac Osona té com la Cuina de Sant Tomàs (Cuina per a col·lectivitats) i els Horts de Sant Tomàs, el primer projecte relacionat amb l’agricultura ecològica que engega Sant Tomàs conjuntament amb Viver de Bell-lloc i Fundació tallers. Els productes dels horts de Sant Tomàs serviran per proveir a la Cuina de Sant Tomàs i a les cistelles de fruita i verdura de la plataforma comercial www.latavella.cat 

El president del Consell empresarial, Joan Rovira ha volgut destacar el fet que Tac Osona sempre ha lluitat per viure de la feina del dia a dia i no de les subvencions. Tant ell com Josep Pujades, president de la Cambra de Comerç d’Osona, han mostrat la seva voluntat d’estar al costat de Tac Osona i la important tasca que fan amb la integració laboral de les persones.

Xavi López, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació la Generalitat de Catalunya ha iniciat la seva intervenció indicant que el nou  “leitmotiv” de Tac Osona: “Empresa social”, el veia molt encertat ja que explica el què és Tac Osona, una empresa amb un valor social afegit”. També ha volgut destacar el fet que les empreses actualment són l’actor principal de l’economia, fet pel qual s’han de cuidar.

L’alcalde de Manlleu, Pere Prat, ha exposat la trajectòria conjunta que sempre han tingut l’ajuntament de Manlleu amb Tac Osona i la importància que aquest té per a la ciutat de Manlleu. També s’ha referit al nou logotip fent-ne un paral·lelisme amb la tasca que porta a terme Tac Osona “ el logotip mostra molt bé la feina que fa Tac Osona, el treball en equip, l’engranatge necessari per a qualsevol  empresa”.
Per acabar, Ricard Aceves ha remarcat que l’empresa social de Sant Tomàs inicia aquesta nova etapa amb moltes ganes i entusiasme per seguir lluitant per la integració social i laboral de les persones amb discapacitat i oferir un bon servei a totes les empreses, institucions i particulars.

Serveis de Tac Osona
Serveis municipals, empresarials i per a particulars:
- Serveis de neteja i manteniment d’espais
- Serveis de jardineria, serveis forestals i manteniment de mobiliari urbà
- Serveis mediambientals
- Serveis industrials i manipulats
- Enclavaments laborals a empreses i institucions
- Servei de distribució
- Cuina per a col·lectivitats
- Gestió d’infraestructures (vigilància d’aparcaments i zones blaves)

Serveis a les persones:
- Integració social i laboral
- Suport a les famílies


Què és una empresa social?

La finalitat de l’empresa social Tac Osona és la creació de llocs de treball estables, ajustats a la realitat del mercat i orientats a la integració de les persones amb discapacitat. A través d’un treball remunerat i la prestació de serveis d’ajustament personal i social es pretén aconseguir la seva realització personal, laboral i econòmica.

L’empresa social Tac Osona vol aconseguir:

- Generar una promoció laboral sostenible i adequada que faciliti l’autonomia de les persones.
- Facilitar l’accés a la feina de les persones amb algun tipus de discapacitat.
- Impulsar l’emprenedoria.
- Oferir un servei de qualitat amb el valor social afegit.


Breu història de Tac Osona

1978 - El primer taller propi del Tac Osona amb una trentena d’usuaris. Aleshores no hi havia diferències entre el taller ocupacional i el centre especial de treball.
1981 - Es comença a treballar amb les primeres empreses. Consolidar-les no era tasca fàcil, faltava més conscienciació per part dels empresaris.
1989 – Adquisició d’un local. Amb el recolzament d’alguns empresaris s’adquireix un local al c/Canigó  d’uns 1.000m2 adquirit per la classe civil i empresarial que cedeixen per valor d’una pesseta.
1991 – S’obté el reconeixement com a Centre Especial d’Ocupació – CET (Centre Especial de Treball).
1995 – Es separa el Centre Ocupacional del Centre Especial de Treball.
1997- Creació d’una nova línia de treball “Servei de jardineria”
1999 – La creació d’una nova línia de treball “Servei de Neteja”
2000 – L’adquisició d’una nau al polígon “La Coromina” de Manlleu de 1.400 m. Va fer possible una estructura d’Empresa en l’àmbit industrial, incrementant clients i llocs de treball (avui seu social de la Fundació Privada Tac Osona).
2007 – Obtenció de la certificació de qualitat: ISO 9001.
2008 – Aprovació per l’Assemblea de l’Associació Sant Tomàs de la creació de la Fundació Tac Osona
2009 – El Setembre del 2009 s’inaugura la nova cuina central, un equipament d’uns 500 m2 dedicat a l’elaboració de menjars per col·lectivitats.
2009 – Obtenció de la certificació de prevenció de riscos laborals: OHSAS 18001.
2010 – Obtenció de la certificació de qualitat prevenció i medi ambient: 14001.
2011 -  Es crea l’empresa mixta Vic Verd S.L. amb l’Ajuntament de Vic.
2012 -  Es crea la Fundació Privada Tac Osona .