dimecres, 16 de maig del 2012

Perilla la situació laboral de 408 persones amb discapacitat que treballen a l’empresa ordinària i el suport econòmic als Centres Especials de Treball d’Osona i el Ripollès



L’Associació Sant Tomàs PARMO, la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO), Cooperativa Calandra, la Fundació Humanitària Dr. Trueta i la Fundació MAP de Ripoll denuncien la greu situació provocada per les retallades del govern central en polítiques d’ocupació. 

Les persones ateses en els serveis d’inserció laboral d’aquestes entitats poden perdre de manera immediata els suports per a l’accés i manteniment del seu lloc de treball en el mercat laboral ordinari si la retallada del 56% prevista en la partida destinada a les polítiques actives d’ocupació del Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) segueix endavant.

En total, les retallades poden afectar la situació laboral de 408 persones d’Osona i el Ripollès amb discapacitat física, auditiva, intel·lectual i trastorn mental. D’aquestes, 283 no podran rebre orientació ni acompanyament per a l’accés al lloc de treball, mentre que 125 es troben en risc de perdre la seva feina a l’empresa ordinària ja que no rebran el suport adequat. A més, a les entitats, els serà molt difícil realitzar noves insercions laborals.

Per altra banda, els Centres Especials de Treball que gestionen Sant Tomàs, Fundació MAP, Fundació Trueta, Cooperativa Calandra i Fundació Areté, que compten a Osona i al Ripollès amb 399 treballadors amb discapacitat, veuen també amenaçat el suport econòmic al manteniment de l’ocupació. Aquesta situació posa en risc la sostenibilitat dels llocs de treball de les persones amb un grau de discapacitat més alt.

Les reduccions sobre els imports previstos al PGE comportaran la no publicació de convocatòries anuals destinades a aquesta finalitat per part del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de la Generalitat de Catalunya, ja que els 400 milions d’euros aproximats de l’any 2011, poden quedar reduïts a uns 180 milions per al 2012.

Les reduccions previstes per al 2012 també poden tenir un greu impacte per a les entitats esmentades, on perillen 9 llocs de treball dels 12 destinats a tècnics de formació i d’inserció laboral i suport.

El darrer any, els recursos provinents de la Generalitat destinats a la inserció laboral de les persones amb discapacitat o trastorn mental a Osona i el Ripollès van ser de 392.000 euros.

Les entitats comarcals afectades estan duen a terme diverses accions amb el govern de la Generalitat i el govern central per millorar aquesta situació a través de les diferents Federacions d’àmbit català a les quals estan vinculades: DINCAT, ACTAS, FORUM SALUT MENTAL, ECOM I AMMFEINA. L’objectiu és que cap entitat vegi compromesa la seva activitat i que l’impacte sobre les persones més vulnerables sigui el menor possible.

Una d’aquestes accions tindrà lloc el proper diumenge 20 de maig a les 10:30h del matí al Passeig Lluís Companys de l’Arc de Triomf de Barcelona, on es celebrarà una trobada reivindicativa amb un component lúdic que aglutinarà representants d’entitats, professionals, treballadors afectats i familiars. S’espera una participació massiva de persones i aconseguir respostes favorables en un moment en què les negociacions es troben en punt mort.