Conduir un robot amb forma d’abella a través d’un circuit perquè faci determinades accions, construir robots amb peces de diferents colors i posar-hi mecanismes perquè es moguin o bé aprendre a controlar un robot lluminós a través d’una tauleta són algunes de les activitats que es poden fer al taller de roboteràpia adreçat a les persones usuàries del Centre Riudeperes de Sant Tomàs.
Aquest any és el segon que s’ofereix aquesta activitat, que es va fer per primer cop el primer semestre de 2017 en col·laboració amb l’empresa osonenca Aprentik d’Ausatel Robòtica. Gràcies a la bona valoració que va tenir, se li ha donat continuïtat aquest any 2018 i s’ha ampliat també a participants de les Llars Clarella.
Les persones residents al Centre Riudeperes i a les Llars Clarella tenen discapacitat intel·lectual i/o problemes de salut físics o mentals afegits, i reben atenció, suport i acompanyament de forma personalitzada i integral per donar resposta a les seves necessitats i preferències, i així promoure la millora de la seva qualitat de vida.
La roboteràpia és una de les activitats personalitzades, innovadores, participatives i inclusives que s’ofereixen amb l’objectiu que els participants coneguin una eina divertida, amena i atractiva com és la robòtica, que els permet aprendre, entendre i assimilar conceptes d’una manera nova.
La directora dels serveis residencials i d’habitatge de Sant Tomàs, Montse Codinachs, explica que la novetat d’aquest any és que “els monitors que ofereixen el taller de roboteràpia són professionals dels serveis residencials i d’habitatge de la nostra entitat, que durant el setembre passat van rebre formació per part d’Aprentik per poder fer aquesta activitat”.
Si l’any passat es va oferir a un grup de 6 persones, aquest any en poden gaudir 30 persones. Codinachs també ha volgut destacar “que el material per dur a terme la roboteràpia s’ha pogut adquirir gràcies al donatiu d’una família”, que ha volgut agrair en nom de Sant Tomàs.
Canvis positius
Els participants dels tallers de roboteràpia gaudeixen molt d’aquesta activitat. Són persones que expressen interès i motivació a participar-hi, que tenen poca continuïtat en el treball i que poden presentar alteracions de conducta.
Núria Vilamala, tècnica responsable del projecte, explica que entre les persones participants en aquesta activitat innovadora i enriquidora “s’observen canvis molt positius”. Després de l’experiència de l’any passat, explica que “es va constatar un increment de la motivació, l’interès i la curiositat dels participants”. Segons Vilamala, “els participants van aconseguir prestar una atenció continuada en una tasca concreta i van millorar la seva capacitat retentiva”. També destaca que l’activitat també va servir “per potenciar el treball en grup i per augmentar la complicitat entre els participants i els professionals”, i tot plegat es va traduir en una reducció de les alteracions de conducta dels participants.
Per tot això, des dels serveis residencials i d’habitatge de Sant Tomàs es va decidir seguir apostant per aquesta activitat i ampliar-la a més persones.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada