El pla estratègic de Sant Tomàs per al període 2007-2012 contempla 10 objectius. Un dels més importants és cercar l’excel·ència de l’entitat, tant en els resultats orientats a les persones com en la gestió. Aquest objectiu, com la resta dels contemplats en el pla, es desgrana en un seguit d’accions, 6 concretament, destacant-ne la creació d’un comitè d’ètica interdisciplinari.
La inclusió d’aquesta acció dins del pla estratègic responia, i respon, a la necessitat de resoldre els interrogants que una entitat com la nostra, i per extensió totes aquelles que vetllen pel benestar de les persones, es planteja davant l’abordatge de problemàtiques on apareixen qüestions ètiques.
Què s’entén per ètica en una entitat com la nostra? Quins valors han d’orientar les nostres pràctiques? Quins dilemes ètics se’ns plantegen a la feina? Què és un comitè d’ètica? Aquestes eren les preguntes que en les jornades “Ètica i professionalitat” , celebrades l’octubre de 2007, es van intentar resoldre. Aquesta iniciativa va ser el punt de partida pel desenvolupament d’un conjunt d’eines que permetessin a l’organització en el seu conjunt incrementar les bones pràctiques ètiques.
El testimoni de les jornades el va recollir una comissió de treball, liderada per Montse Codinachs, directora del Centre Riudeperes, i integrada per Montse Coll d’Eina, Carme Godayol, directora del CDIAP Tris Tras, Milu Mata, Montse Corominas i Imma Casanovas de l’Estel, Núria Jutglar del Tac-Osona i Carlos Sopeña de Serveis Centrals. Des del mes de setembre de 2008 fins a la data han analitzat els aspectes claus a tindre en compte en el procés de creació d’un comitè d’ètica, valorant també la possibilitat d’un assessorament extern.
Fruit d’aquests treballs l’Associació Sant Tomàs ha estimat oportú encarregar a l’Observatori d’Ètica Aplicada a la Intervenció Social (OEAIS), òrgan pertanyent a la Fundació Campus Arnau d’Escala de la Universitat de Girona, l’elaboració d’un programa d’assessorament que doni suport i guiï en tot el procés d’implementació de sistemes i procediments de reflexió, anàlisi i resolució de situacions i conflictes ètics dins les organitzacions.
S’engega així un procés, que durarà un any, al llarg del qual un grup de 10 professionals de la casa treballaran per generar dinàmiques, pràctiques i instruments que vetllin per les bones pràctiques ètiques i per incrementar la sensibilització de totes les persones de l’organització vers les qüestions ètiques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada